Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)



Třezalka tečkovaná, známá také jako Hypericum perforatum, je vytrvalá bylina se vyskytující převážně v Evropě, Asii a Severní Americe.

Je to uklidňující bylinka bez vedlejších účinků. Obsahuje barvivo hypericin, z flavonoidů hlavně důležitý rutin. Červenému barvivu obsaženému v květech se říká „krev svatého Jana Křtitele“. Má dlouhou historii používání v tradiční medicíně kvůli svým léčivým vlastnostem.

Léčebné vlastnosti třezalky tečkované

Třezalka tečkovaná je známa pro své antidepresivní účinky. Obsahuje účinné látky, jako jsou hypericin a hyperforin, které ovlivňují neurotransmitery v mozku spojené s náladou. Je často používána jako přírodní alternativa k lékům na předpis při mírné a středně těžké depresi.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Tato bylinka se také používá ke zlepšení kognitivních funkcí, jako je paměť, soustředění a pozornost. Některé studie naznačují, že může mít pozitivní vliv na mentální výkon a snižovat příznaky demence.

Třezalka tečkovaná má protizánětlivé vlastnosti, což může být užitečné při řadě zánětlivých stavů, jako jsou artritida nebo svalové napětí. Může pomoci snížit zánět a bolest spojenou s těmito onemocněními.

Extrakt z třezalky tečkované se často používá ve formě mastí, krémů a olejů k léčbě kožních problémů. Má antimikrobiální vlastnosti a může pomoci při hojení ran, popálenin, vředů a vyrážek. Také se používá jako přírodní prostředek proti akné. Třezalkový olej se používá na ošetření ran, hemeroidů a popálenin. Získává se macerací květů kvalitním olivovým nebo slunečnicovým olejem. Třezalkový olej je také výborný masážní olej a používá se i vnitřně.

Možné interakce a vedlejší účinky třezalky tečkované

Při užívání třezalky tečkované je důležité mít na paměti, že může interagovat s některými léky, jako jsou antidepresiva, antikoncepce nebo léky na srážení krve. Může také způsobit citlivost na sluneční světlo a vyvolat alergické reakce u některých jedinců.

Je důležité konzultovat se svým lékařem nebo odborníkem před zahájením užívání třezalky tečkované, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte nějaké zdravotní problémy. Samoléčba bylinami by měla být prováděna s opatrností a pod dohledem odborníka.






  • Co kočky nenávidí a jak je udržet daleko od záhonů Kočky jsou krásnými a přátelskými společníky, ale když se pustí do prozkoumávání vaší zahrady, mohou způsobit drobné problémy. Existuje však několik věcí, které kočky obvykle nemají rády, a které mohou pomoci vytvořit přírodní bariéru, která udrží tyto chlupaté přátele dále od záhonů. Citrusové vůně a aromatické byliny Kočky nemají rády..
  • Koření v kuchyni – vanilka Vanilka pochází z Mexika, pěstuje se ve velkém v tropických zemích. Patří mezi tropické orchideje a je popínavou rostlinou. Použití vanilky Vanilková tyčinka je vlastně plodem této rostliny. Když plody dozrávají, podobají se zelené fazoli, červenozelené a nemají žádnou vůni. Lusky se sklízejí těsně před dozráním. Pak se fermentují při vhodné teplotě,..
  • Koření v kuchyni – kmín Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru. Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice. Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..