K čemu slouží bílý nátěr na stromech?



Bílý nátěr na stromech, často označovaný jako „bělení stromů“, je tradiční metoda péče o stromy, která má několik užitečných funkcí. Přestože se zdá být estetickým prvkem, je také účinným nástrojem pro ochranu stromů před různými vnějšími vlivy.

Ochrana před sluncem a mrazem

Bílý nátěr funguje jako ochrana před přehřátím stromu v létě. V odrazu slunečního záření od bílého povrchu jsou stromy méně náchylné k popáleninám kůry a poškození od přímého slunečního světla. To je zejména důležité pro mladé stromy s tenkou kůrou.

Tento nátěr může poskytovat omezenou ochranu před zimními mrazy. Reflexe slunečního světla může pomoci v omezení nárazového ohřevu kůry během slunečných dní, což může chránit stromy před možným poškozením v zimě. V chladnějších oblastech může bílý nátěr snížit riziko námrazy, když jsou stromy vystaveny rychlým změnám teplot. Bílý povrch odráží teplo, což může zabránit rychlému rozmrazování a zmrazení stromů.

bílý nátěr na stromech

bílý nátěr na stromech

Prevence před škůdci a poškozením

Bílý nátěr slouží také jako ochrana proti některým škodlivým organismům. Hmyz, zejména ten, který může kůru stromu napadnout, nemusí bílý povrch preferovat, což může snížit riziko infekce a nemocí.

Bílý nátěr může pomoci v prevenci zranění kůry způsobených výkyvy teplot nebo mechanickým poškozením. Kůra stromu je klíčovou částí jeho ochranného systému, a bílý nátěr může tuto oblast posílit.

Někteří zahradníci používají bílý nátěr také z estetických důvodů. Bělení stromů může vytvořit krásný kontrast v zahradě a dodat ji tradiční nebo rustikální vzhled.

Jak aplikovat bílý nátěr na kmeny stromů

Aplikace bílého nátěru je obvykle prováděna smícháním bílé nebo světlé biologicky odbouratelné barvy s vodou. Tato směs se aplikuje štětcem nebo stříkací pistolí na kmeny stromů. Je důležité bílý nátěr aplikovat správně, zejména v případě mladých stromů, aby nedošlo k přehřátí nebo udušení.






  • Choroby a škůdci plaménků (clematisů) Plaménky jsou velmi oblíbené popínavé rostliny vhodné k vysazování k pergolám nebo zdem. Nemají žádné zvláštní nároky, a proto jejich pěstování zvládne každý. Jaké choroby a škůdci nám můžou překazit naši snahu? Vadnutí plaménků Vadnutí plaménků je způsobené houbovou chorobou. Napadení se projevuje tak, že výhony plaménku celé uvadnou a..
  • Pilatky – nebezpečí pro růže Růže patří mezi naše nejoblíbenější rostliny, které najdeme na každé zahrádce. Růže ohrožuje hned několik škůdců, kteří poškozují nejen zdraví rostlin, ale také působí na jejich vzhled. Mezi nejčastější škůdce růží patří larvy pilatek – housenice. Jaký je rozdíl mezi housenkami a housenicemi? Housenice nejsou housenky. Housenky jsou larválním stadiem..
  • Zavíječ zimostrázový – škůdce buxusů Zavíječ zimostrázový je malý motýlek. Jedná se o nepříjemného škůdce, který se v našich zahradách objevil teprve před několika lety. Původem je z východní Asie, odkud se rozšířil až do Evropy. Housenky zavíječe zimostrázového napadají buxusy a během velmi krátké doby dokáží zcela zlikvidovat vzrostlé keře. Napadené keře jsou často úplně holé,..
  • Pravidla chemické ochrany rostlin Při práci vždy používáme ochranný oblek a pomůcky, jako např. gumové rukavice, plášť, holínky, pokrývku hlavy z nepromokavého materiálu, šátek na krk, ochranné brýle nebo obličejový štít z plexiskla. Postřik připravujeme na volném prostranství, ne v uzavřené místnosti, aby nedošlo k nadýchání nebezpečných toxických výparů. Připravujeme jen takové množství, které ten den, nejvýše následující..