Jak správně vybrat a pěstovat stromy v zahradě



Stromy v zahradě jsou investicí do budoucnosti, která může přinést mnoho výhod pro estetiku, životní prostředí a pohodu v zahradě. Správný výběr a péče jsou klíčem k tomu, aby se z těchto vzrostlých strážců přírody stala harmonická součást vaší zahrady.

Velikost zahrady

Vyberte stromy, které odpovídají velikosti vaší zahrady. Vždy vycházíme z velikosti dospělého stromu. Malé stromy jsou ideální pro menší prostory.

Zjistěte, jaké jsou klimatické a půdní podmínky ve vaší oblasti a vyberte stromy, které jsou pro tuto lokalitu nejlepší. Vhodné je také před nákupem stromů obejít nejbližší okolí a podívat se sousedům do zahrad, jaké stromy jsou zde nejčastěji pěstovány.

Při výběru stromů se rozhodněte pro ty, které nejsou invazivní a které nepoškozují místní ekosystémy. Zvolte různorodost druhů stromů, abyste maximalizovali estetický efekt.

Jak správně vybrat a pěstovat stromy v zahradě

Jak správně vybrat a pěstovat stromy v zahradě

Péče o stromy

Pravidelně ořezávejte větve stromů, odstraňujte zejména ty nemocné nebo špatně rostoucí. Sledujte, zda nevykazují známky škůdců nebo nemocí. Pokud ano, ihned zakročte.

Zalévejte a hnojte s ohledem na udržitelnost. Vhodné zavlažování a organická hnojiva pomohou udržet stromy zdravé.






  • Bříza bělokorá (Betula pendula) Okrasný strom bříza bělokorá Bříza bělokorá je vhodná jako solitérní strom do okrasných zahrad. Dorůstá do výšky 5 až 7 metrů a šířky cca 4 metry. Vypadá velmi dekorativně, zejména zajímavé jsou drobné listy. Kvete od března do dubna žlutými, převislými jehnědy. Listy jsou jasně zelené, na podzim se vybarvují..
  • Protrhávání plodů jabloní Pro nejlepší plodnost jabloní je nutné každoroční protrhávání malých plodů. Tím se příznivě ovlivňuje jak velikost jablek, tak i jejich vybarvení a chuť. Protrháváme zejména u odrůd, které bohatě kvetou. Ještě než začneme s protrháváním plodů, je nutné sledovat, jaký byl propad neoplozených květů a kolik plodů bylo zničeno květopasem jabloňovým..
  • Strupovitost jádrovin – nemoc ovocných dřevin Strupovitost jádrovin se projevuje hnědočernými skvrnami na listech a plodech, případně i trhlinami a deformacemi. Účinná prevence proti strupovitosti: Pěstování odrůd rezistentních proti této chorobě. Řezem udržovat korunu stromu světlé a vzdušné, aby po dešti rychleji osychala. Týden před podzimním opadem listí se doporučuje postříkat koruny stromů 5 až 7%..
  • Moniliová hniloba plodů Moniliová hniloba plodů je způsobená houbou Monilinia fructigena. Na jablkách a hruškách poškozených krupobitím, obalečem, vosami nebo jinými škůdci, způsobuje hnědou hnilobu a potom na povrchu soustředné kruhy šedavých výtrusnic. Na poraněných plodech uložených ve sklepě se tato choroba projevuje černou hnilobou a to zpravidla do 14 dnů po uskladnění...