Kreativní využití slupek od ovoce v zahradě



Slupky od ovoce jsou často považovány za odpad, ale ve skutečnosti je lze využít ve prospěch zahrady. Tyto slupky jsou plné živin, které mohou obohatit půdu, zlepšit strukturu země, a dokonce i odradit některé škůdce. Zde je několik konkrétních tipů, jak využít slupky od ovoce v zahradě.

Kompostování a mulčování

Slupky od ovoce lze přidávat do kompostu. Zvýšíte tím obsah živin a zlepšíte kvalitu půdy.

Pokud slupky rozemelete na menší kousky, můžete je použít jako mulč kolem rostlin. Mulčování pomáhá udržovat vlhkost půdy, potlačuje růst plevelů a dodává půdě potřebné živiny.

Kompost

Kompost

Nálevy pro rostliny

Vaření ovoce, zejména citrusů, je také způsobem, jak získat výtažky obsahující látky prospěšné pro rostliny. Dejte slupky od citrusů do vody a nechte je přes noc macerovat. Tento nálev můžete poté použít k zalévání rostlin, poskytující jim přírodní živiny.

Ochrana rostlin před škůdci

Některé druhy hmyzu a škůdců nemají rády vůni obsaženou ve slupkách od citrusů. Rozmístění slupek kolem rostlin může fungovat jako přirozený odstrašující prostředek.

Vytvořte směs slupek z citrusů zalitých vodou a nechte ji odstát několik dní. Poté ji můžete použít jako domácí repelent proti hmyzu. Nastříkejte tuto směs kolem okrajů záhonů, aby odpudila nežádoucí návštěvníky.






  • Proč se kroutí listy rajčat? Kroutící se listy u rajčat mohou být známkou, že něco není v pořádku se zdravím a vývojem rostlin. Rajčata jsou oblíbenou plodinou v zahradách, a proto je důležité porozumět možným příčinám tohoto jevu a zjistit, jak jim správně předcházet nebo ho řešit. Nedostatek vody nebo nadměrná zálivka Nedostatek vody může..
  • Odumírání větví Odumírání větví je častý vážný problém stromů a keřů pěstovaných v nádobách. Odumírání začíná u vrcholků a pomalu postupuje směrem dolů. Tato vážná choroba má několik možných příčin. Co dělat při odumírání větví? Není-li důvodem odumírání větví některá choroba, jde o častý úkaz možného přelití substrátu. Odumřelé dřevo odřízneme a řeznou..
  • Ořechy – choroby a škůdci, sklizeň a uskladnění Choroby a škůdci ořechů Bakteriální a houbovou skvrnitostí listů trpí ořešák za vlhkého a teplého počasí. Pro lísku je vážným škůdcem nosatec lískový, jehož larvy vyžírají oříšky. Sklizeň a uskladnění ořechů Vlašské ořechy dozrávají v září, kdy zelený obal plodů puká a ořechy samovolně vypadávají na zem. Ručně je sbíráme a sušíme,..
  • Bělásek zelný – škůdce Škůdce košťálovin Bělásek zelný je známý zejména pěstitelům košťálovin. První motýli se objevují začátkem května, dospělí jedinci poletují od července do srpna. Mladé housenky se objevují od července na rubu listů košťálovin. V této době je lze mechanicky hubit. Dospělé housenky dokáží decimovat listovou plochu živých rostlin. Nejvíce je běláskem ohrožen..