Molice – škůdce českých zahrad



Jak vypadá molice?

Dalším škůdce našich zahrad je hojně rozšířená molice. Molice je drobný motýlek, který dosahuje velikosti max. 2 mm. Jsou nápadné bílým voskovým popraškem, Molice skleníková hustě pokryje listy skleníkových plodin a okrasných rostlin. Saje na rubu listů, zejména se vyskytuje na okurkách, rajčatech, chmelu, révě, jiřinách, bramborách, jabloních nebo gerberách.

Jak se zbavit molic?

Již na podzim likvidujeme zahradní odpad, aby vajíčka molic nemohla v listech přezimovat. V sousedství náchylných rostlin vysadíme aksamitníky. Do skleníku je vhodná dravá vosička Encarsia formosa.

Molice, škůdce českých zahrad

Molice, škůdce českých zahrad







  • Vlnovník vrbový – škůdce okrasné vrby Vlnovník vrbový je roztoč, který napadá okrasnou vrbu a způsobuje silně pokroucené a nahuštěné chuchvalce výhonů. Větvičky jsou navíc slabé. Ochrana před vlnovníkem vrbovým Nejvhodnější ochranou před vlnovníkem vrbovým je odřezávání hálek i s kousky napadených větví, a to v jarním a letním období. Na jaře můžeme proti tomuto roztoči použít i..
  • Škůdci okrasných rostlin – 3 Štítenka skleníková Tento škůdce napadá především fíkovník, kapradí, filodendron, palmy nebo toulitce. Štítenky poznáme podle kulatého nebo podlouhlého hnědého štítku, jenž úplně pokrývá dospělce, kteří jsou pak díky tomu nepohybliví. Larvy štítek nemají a zpočátku jsou pohyblivé. Štítenky smyjeme měkkým hadříkem a mýdlovou vodou. Rostliny přitom položíme, aby se tekutina..
  • Moniliový úžeh květů – nemoc ovocných dřevin Moniliový úžeh květů se objevuje při deštivém a chladném počasí. Napadené květy, zejména u meruněk, zhnědnou a uschnou. Následně odumřou i plodonosné větévky. Prevence proti moniliovému úžehu květů: Do jara odstraníme ze stromu všechny napadené a uschlé větévky a mumifikované plody, které spálíme. Použijeme chemický přípravek. Podobné články: Prevence proti..
  • Ořechy – choroby a škůdci, sklizeň a uskladnění Choroby a škůdci ořechů Bakteriální a houbovou skvrnitostí listů trpí ořešák za vlhkého a teplého počasí. Pro lísku je vážným škůdcem nosatec lískový, jehož larvy vyžírají oříšky. Sklizeň a uskladnění ořechů Vlašské ořechy dozrávají v září, kdy zelený obal plodů puká a ořechy samovolně vypadávají na zem. Ručně je sbíráme a sušíme,..