Léto na zahradě – srpen



Okrasná zahrada v srpnu

V srpnu sestřihujeme živé ploty z jehličnatých a stále zelených dřevin, jako je buxus. V okrasné zahradě můžeme začít přesazovat pivoňky. Dbáme na to, abychom jejich hlízy zbytečně neporanili. Pivoňky jsou velmi citlivé na hloubku sázení, která musí být stejná jako na původním stanovišti. Pokud je zasadíme hlouběji, nekvetou třeba několik let. V srpnu můžeme začít vysazovat vzrostlejší dvouletky z jarních výsevů. Topolovky, zvonky, fialy a hvozdíky po zasazení pečlivě zaléváme, ve velkých vedrech stíníme.

Jahody v srpnu

Jahodníky po sklizni okopeme, přihnojíme a odstraňujeme přebytečné šlahouny. Nejlépe nechat na jahodníku jen jeden šlahoun. Pokud se odstraní všechny, rostlina bude vytvářet nové. Z narostlých sazenic vybereme pro novou výsadbu a do kelímků pro dosazení po zimě. Koncem srpna začínáme vysazovat nové jahody.

Sbíráme plody spadané ze stromů. Pokud jsou shnilé a napadené moniliózou, dáváme je do jámy, zasypeme vápnem a zakopeme.

Zelenina v srpnu

V srpnu vrcholí sklizeň rajčat, okurek nakladaček a salátovek. Ve skleníku dozrávají papriky. Nakládáme a zavařujeme na zimu. Celer důkladně zaléváme a přihnojujeme. Kolem bulvy odhrneme trochu zeminu a do vzniklého kroužku zaléváme každý týden hnojivo s roztokem. U květáků zalamujeme velké listy nad růžicemi, aby se pěkně vybělily a nehořkly.

Papriky, pěstování v srpnu

Papriky, pěstování v srpnu







  • Slunečnice roční (Helianthus annuus) Slunečnice roční je jednoletá rostlina, kterou na jaře vyséváme přímo na záhony, nejlépe k plotům, zdím nebo např. hromadám hlíny. Tato letnička vyžaduje slunečné stanoviště, které není stíněno. Pěstování slunečnice roční Podle odrůdy slunečnice dosahuje výšky 1 až 2 metry, přičemž výška je také ovlivněna kvalitou půdy. Od poloviny dubna vyséváme..
  • Pěstování orlíčků Orlíčky patří k oblíbeným trvalkám, které nesměly chybět už na zahrádkách našich babiček. Jejich květy jsou kvůli své stavbě velmi atraktivní. Orlíčky jsou velmi skromné trvalky, které dobře využijeme ve smíšených trvalkových záhonech, volných trvalkových skupinách nebo přírodních partiích zahrad. Moderní nízké odrůdy lze využít i na skalkách. Vysoké odrůdy orlíčků..
  • Letnička laskavec Pěstování laskavce Laskavce mají rády teplé a slunné stanoviště. Na záhony je vysazujeme ve druhé polovině květny, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Půda by měla být lehká, humózní, vápenatá. Laskavce kvetou od konce června až do října. Laskavec je vhodný také k řezu do vázy nebo k sušení do květinových vazeb. Laskavec ocasatý..
  • Mavuň červená – Centranthus ruber Mavuň červená je trvalka vysoká cca 30 až 80 cm, původem z jižní Evropy. Má bohaté květenství červených, růžových nebo bílých kvítků. Množení a sázení mavuně Mavuň se snadno množí semenem, které je opatřeno chmýřím. Nejvhodnější je výsev přímo na stanovišti ihned po dozrání. Sazenice se pro svůj kůlový kořen hůře..