Pěstování salátu



Jak pěstovat salát na zahradě

V létě pěstujeme odrůdy odolnější proti vybíhání do květu. Sazenice si předpěstujeme tak, abychom je mohly v dubnu a v květnu vysazovat na záhon. Hlávky se sklízejí v červenci a srpnu.

Ledový salát je oblíbený pro svoje velké hlávky křehkých listů. Ledový salát je náročnější na teplo. Trpí zahníváním – nesmí se zalévat do hlávek. Na záhon je možné ledový salát vysazovat až do poloviny srpna sklízet do září.

Listové saláty se zkadeřenými listy netvoří hlávky. Otrhávají se postupně odspodu nebo řežeme celé rostliny.

Jarní odrůdy salátů můžeme vysévat i pro podzimní sklizeň. Sazenice vysazujeme nejpozději do poloviny srpna. Počátkem července můžeme semena salátů vysévat přímo na záhon po špetkách a pak sazenice vyjednotit.

Sazenice salátu

Sazenice salátu







  • Zavlažování ve skleníku Zavlažování ve skleníku zabere velké množství času, zejména v sezóně. Rostliny jsou zcela odkázány na vodě od nás. Teplota ve skleníku je obvykle mnohem vyšší než venku a spotřeba vody také. Dostatek vody v půdě rostlinám pomáhá vyrovnat se bez vážnějších následků s vysokými teplotami. Zavlažovat rostliny ve skleníku je třeba i několikrát..
  • Jak pěstovat zeleninu na balkóně Pokud se chcete zapojit do pěstování zeleniny, ale nemáte k dispozici velkou zahradu, balkón může být ideální alternativou. Pěstování zeleniny na balkóně je snadné a zábavné, a zároveň může významně přispět k vaší vlastní udržitelnosti a zdravému životnímu stylu. V tomto článku vám přinášíme tipy pro začátečníky, jak úspěšně pěstovat..
  • Slovníček substrátů aneb co je co? Bentonit Bentonit – šedá jílovitá hmota, v níž převládá jílový materiál montmorillonit, který má velkou schopnost na svém povrchu poutat hodně živin a vody. Bylo zjištěno, že už 200 g bentonitu na 1 m2 výrazně zlepšuje vlastnosti písčitých půd. Přidává se také do substrátů a je vhodný také k podestýlce koček. Guáno..
  • Pěstování kukuřice cukrové Kukuřice cukrové (Zea mays var. Saccharata) se daří pouze na výsluní a v živinami bohatých středních půdách. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Můžete ji pěstovat v 1. i 2. trati, protože snáší i čerstvý hnůj, zarytý na podzim. Pěstujete-li kukuřici cukrovou na záhonech, musí být řádky 60 cm..