Slovníček substrátů aneb co je co?



Bentonit

Bentonit – šedá jílovitá hmota, v níž převládá jílový materiál montmorillonit, který má velkou schopnost na svém povrchu poutat hodně živin a vody. Bylo zjištěno, že už 200 g bentonitu na 1 m2 výrazně zlepšuje vlastnosti písčitých půd. Přidává se také do substrátů a je vhodný také k podestýlce koček.

Guáno

Guáno je hnojivo živočišného původu, které pochází z trusu mořských ptáků a je bohaté na fosfor a hořčík. Dováží se k nám z Jižní Ameriky a používá se především jako součást hnojiv pro zahrádkáře.

Hydrogel

Hydrogel je půdní sorbent, který ve formě práškového koncentrátu zadržuje vodu a živiny v půdě. Jeho částice na sebe vážou až 250násobné množství vody. Tím se zmenšují ztráty při přesazování nebo při přepravě a skladování rostlin. U přesazovaných rostlin umožňuje lepší kontakt kořenů s půdou. Často se používá do směsí se substráty a hnojivy. Z chemického hlediska je hlavní složkou polyakrylát sodný.

Keramzit

Keramzit jsou expandované jílové granuláty s hladkou povrchovou úpravou o velikosti 4 až 8 mm. Uplatňuje se např. při hydroponickém pěstování rostlin.

Slovníček substrátů aneb co je co?

Slovníček substrátů aneb co je co?

Kokosová vlákna

Kokosová vlákna působí příznivě na nesléhavost substrátu a prodlužuje jeho životnost.

Liadrain

Liadrain je drcené keramické hnojivo, které se používá jako přísado do speciálních substrátů. Zlepšuje především jejich fyzikální vlastnosti a napomáhá dlouhodobě regulovat vlhkost v kořenovém prostoru.

Mikroelementy

Do skupiny mikroelementů patří řada živin, které přijímají rostliny v malém množství, a proto mají toto označení. Také jsou nazývány jako stopové prvky. Zařazujeme sem železo, mangan, měď, zinek, bor a molybden. Jejich pravidelný přísun je většinou nutný jen na určitých stanovištích. Dále je třeba uvést, že k základním živinám patří dusík, fosfor, draslík, vápník, hořčík a síra.

Mykorhiza

Mykorhiza je symbiotické soužití hub s kořeny rostlin, které je vzájemně prospěšné. Houby pomáhají rostlinám v příjmu živin a vody. Rostliny jim zase poskytují cukry získané fotosyntézou. Proto má mykorhiza velký vliv na živost rostlin a měli bychom ji věnovat pozornost i na zahrádce.

Perlit

Perlit je lehká, zrnití a pórovitá hmota bílé barvy, vyráběná tepelným zpracováním vulkanické horniny. Používá se k provzdušňování většiny substrátů. Stabilizuje vlhkost v půdě a zlepšuje využívání hnojiv rostlinami.

Zeolity

Zeolity jsou křemičitany s mikroporézní strukturou, které se vyznačují mimořádnou schopností poutat vodu a živiny. Šetří tak vodu a podporují tvorbu kořenů. Zeolity se rovněž používají při výrobě hnojiv.






  • Suché počasí a jeho vliv na zeleninu Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha. Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem V..
  • Využití malé zahradní plochy pro pěstování Většina zahrádkářů nemá k dispozici příliš velkou plochu, a proto by mělo být její využití o to intenzivnější. Všude, kde se to dá zařídit, se na záhonech pěstuje předplodina, hlavní plodina a ještě následná plodina. Hlavní plodina poskytuje určující sklizeň roku a zabírá půdu po většinu doby, např. rajčata nebo okurky...
  • Jak zlepšit kvalitu půdy Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo. Jakou máme půdu Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..