Kadeřavost listů – nemoci ovocných dřevin



Kadeřavost listů se objevuje při vlhkém počasí u broskvoní. Na mladých listech se v květnu vytvoří nejprve světlezelené nebo červené skvrny, později zduřelé puchýře. Během června napadené listy uschnou a opadají.

Prevence kadeřavosti listů:

  • Chemický postřik pro omezení této choroby.

Kadeřavost, nemoc stromů

Kadeřavost, nemoc stromů







  • Kněžice zeleninová – škůdce našich zahrad Co je kněžice zeleninová? Kněžice zeleninová je invazní ploštice, které se na naše území dostala v důsledku globalizace. Řadí se mezi nové škůdce ovoce a zeleniny. Tělo dospělého jedince je zbarveno zeleně, čímž se stává na listech špatně viditelné. Velikost těla je 13 až 18 mm. Na první pohled jsou k nerozeznání..
  • Co platí na zahradní škůdce? Na zahradní škůdce platí ekologické, biologické a chemické přípravky a také správné postupy při pěstování jednotlivých rostlin. Chemické přípravky by měly být používány až jako druhá volba, když selžou ekologické a biologické cesty vedoucí ke zničení zahradních škůdců. Zkušení zahrádkáři často používají tzv. lapače, lepové desky. Tyto lapače zachycují škůdce..
  • Škvoři v zahradě Škvoři v přiměřeném množství jsou v zahradě užiteční, protože požírají mšice, roztoče, živí se nakladenými vajíčky, případně sporami hub. Když se škvoři přemnoží, dokáží zničit mladé lístky a květy mnoha rostlin, např. chryzantém, jiřinek a plaménků. Ekologická likvidace škvorů Vezmeme květináč, který naplníme mechem nebo dřevitou vatou a obrácený jej nasuneme na..
  • Zavíječ zimostrázový – škůdce buxusů Zavíječ zimostrázový je malý motýlek. Jedná se o nepříjemného škůdce, který se v našich zahradách objevil teprve před několika lety. Původem je z východní Asie, odkud se rozšířil až do Evropy. Housenky zavíječe zimostrázového napadají buxusy a během velmi krátké doby dokáží zcela zlikvidovat vzrostlé keře. Napadené keře jsou často úplně holé,..