Jak zlepšit kvalitu půdy



Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo.

Jakou máme půdu

Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který nám v nejbližší laboratoři mohou provést. Odborníci rovněž doporučují, aby se po několika letech (v užitkové zahradě cca po 2 až 3) kvalifikovaný půdní rozbor zopakoval. Především pro nově zakládané zahrady je takový rozbor velmi důležitý.

Odběr půdních vzorků

Jak správně odejmout vzorky půdy? Ze zkoumané plochy odebereme vzorky asi z deseti až patnácti míst. Jednotlivé sondy provedeme rovnoměrně z celé plochy. Vybereme zeminu tak, že plynule táhneme sázecí lopatkou po stěně sondy zdola nahoru. Dílčí vzorky z jednotlivých míst sesypeme do vědra a dobře promícháme. Asi půl kilogramu této půdní směsi vložíme do plastikového sáčku a přesně popíšeme.

Jak zlepšit kvalitu půdy

Jak zlepšit kvalitu půdy

Standartní půdní zkouška obsahuje především tyto údaje:

  • Druh půdy na pozemku
  • Hodnotu pH
  • Obsah draslíku a fosforu

V doplňujícím rozboru se můžeme soustředit na množství a hodnotu stopových prvků v půdě. Při rozboru je pak doporučeno správné hnojení nebo si lze takové doporučení vyžádat.






  • Kdy vysévat kořenovou zeleninu, cibuli a pór Časný výsev zeleniny Kořenovou zeleninu, cibuli a pór vyséváme zpravidla v březnu až počátkem dubna. Je-li v některém roce, především v teplejších oblastech, půda v příznivém stavu, můžeme vysévat již koncem února. Časný výsev je pro ně vhodný především proto, že půda si po zimě udržuje delší dobu vlhkost potřebnou pro klíčení semen. U..
  • Zimní práce na zahradě – prosinec Stále zeleným keřům velmi škodí holomrazy, proto je přikryjeme chvojím. Nejlépe se hodí smrkové větvičky. Také zelenina, která zůstává přes zimu na záhonech, potřebuje kryt z chvojí. Růžičková kapusta a kadeřávek jsou sice značně odolné proti mrazu, ale velmi jim uškodí, když je přes den sluneční paprsky zahřejí a v noci spálí..
  • Moniliová hniloba plodů Moniliová hniloba plodů je způsobená houbou Monilinia fructigena. Na jablkách a hruškách poškozených krupobitím, obalečem, vosami nebo jinými škůdci, způsobuje hnědou hnilobu a potom na povrchu soustředné kruhy šedavých výtrusnic. Na poraněných plodech uložených ve sklepě se tato choroba projevuje černou hnilobou a to zpravidla do 14 dnů po uskladnění...
  • Jak vypěstovat meloun Meloun je možné v našem podnebí pěstovat na venkovních záhonech jen v teplých oblastech na jihu. Nejlépe je mu ve skleníku. Předpěstované sazenice vysazujeme koncem května nebo začátkem června. Neděláme kolem rostliny misky, aby mohla voda volně odtékat a nedocházelo k zahnívání kořenových krčků. Meloun cukrový U melounu cukrového s menšími žlutými melouny se..