Koření v kuchyni – vanilka



Vanilka pochází z Mexika, pěstuje se ve velkém v tropických zemích. Patří mezi tropické orchideje a je popínavou rostlinou.

Použití vanilky

Vanilková tyčinka je vlastně plodem této rostliny. Když plody dozrávají, podobají se zelené fazoli, červenozelené a nemají žádnou vůni. Lusky se sklízejí těsně před dozráním. Pak se fermentují při vhodné teplotě, čímž dostanou hnědou barvu. Po vysušení dostávají charakteristickou vůni, kterou oceňují všechny kuchyně světa při přípravě sladkostí. Vanilka se hodí téměř do každého sladkého jídla.

Koření v kuchyni – vanilka

Koření v kuchyni – vanilka

Před použitím lusk rozřízneme a vyjmeme drobná semínka. Potom nakrájený lusk pomalu vaříme v mléce. Také vanilkový cukr snadno připravíme sami. Vanilkovou tyčinku zahrabeme do práškového cukru a nádobu uzavřeme.






  • Koření v kuchyni – šafrán Šafrán je jedno z nejstarších a nejdražších koření. Přísloví, že je něco vzácné jako šafrán se nepoužívá jen tak. Toto koření pochází z Asie, ale roste také v některých evropských zemích. Použití šafránu Šafrán v prášku má načervenalou barvu a obsahuje velké množství barviva. Používá se rovněž v medicíně. Obsahuje látky, které příznivě působí..
  • Citronová tráva (Cymbopogan citratus) – bylinka Citronová tráva je aromatická bylinka, která si svou cestu na náš trh našla až z daleké Asie. Pěstování citronové trávy Tato bylinka se vyznačuje úzkými šedozelenými listy, které dorůstají do výšky až 150 cm. Listy jsou aromatické, s citronovou vůní. Citronová tráva obsahuje silice a flavonoidy, které mají antioxidační účinek. Dále má..
  • Bylinka měsíček lékařský Pěstování měsíčku na zahradě Měsíček lékařský je letnička, která nenosí svůj název nadarmo. V lidovém léčitelství se používaly především oranžově zbarvené jazykovité květy. Měsíček lékařský zmírňuje záněty sliznic, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a baktericidně. Z drogy se připravuje nálev nebo se používá ve směsi s dalšími bylinami. Zevně měsíček působí proti mikroorganismům způsobujícím..
  • Pažitka Pěstování pažitky na zahradě Pažitka je známá již více jak 4000 let. Pěstujeme ji na slunných stanovištích. Nejčastěji se pažitka množí semeny nebo rozdělením starších rostlin. Rychlení pažitky Oblíbené je rychlení pažitky v zimních měsících. Před zamrznutím půdy vyryjeme několik trsů a vysadíme je do květináčů. Pak je uložíme někde na..