Koření v kuchyni – vanilka
Vanilka pochází z Mexika, pěstuje se ve velkém v tropických zemích. Patří mezi tropické orchideje a je popínavou rostlinou.
Použití vanilky
Vanilková tyčinka je vlastně plodem této rostliny. Když plody dozrávají, podobají se zelené fazoli, červenozelené a nemají žádnou vůni. Lusky se sklízejí těsně před dozráním. Pak se fermentují při vhodné teplotě, čímž dostanou hnědou barvu. Po vysušení dostávají charakteristickou vůni, kterou oceňují všechny kuchyně světa při přípravě sladkostí. Vanilka se hodí téměř do každého sladkého jídla.
Před použitím lusk rozřízneme a vyjmeme drobná semínka. Potom nakrájený lusk pomalu vaříme v mléce. Také vanilkový cukr snadno připravíme sami. Vanilkovou tyčinku zahrabeme do práškového cukru a nádobu uzavřeme.
- Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis) Jak pěstovat yzop Yzop je víceletá rostlina s atraktivními modrými či fialovými květy. Na pěstování je nenáročná, místy i zplaňuje. Má ráda propustnou půdu, slunce a na podzim hluboký řez. Sběr yzopu Yzop se používá čerství, k sušení se sbírá nať – sbíráme ji od července do září. Použití v kuchyni S yzopem lze..
- Pažitka (Allium schoenoprasum) Pěstování pažitky Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště. Sběr pažitky Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících? Použití v kuchyni Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách,..
- Kontryhel (Alchemilla mollis) Pěstování kontryhelu Kontryhel je trvalka rostoucí běžně v přírodě, lze také zakoupit sazenice. Vysaďte ji v květnu přímo na stanoviště. Rostlině vyhovuje vlhčí půda, v horkém počasí je nutné zalévat. Sběr kontryhelu K sušení sbíráme kvetoucí nať a listy. Do pokrmů dáváme čerstvé lístky. Použití v kuchyni Čerstvé mladé listy nahořklé chuti lze přidávat do..
- Libeček (Levisticum officinale) Pěstování libečku Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 m. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek zálivky. Vysazuje se na jaře. Sběr libečku Čerstvé listy můžeme sbírat během celého vegetačního období, k sušení sbíráme listy počátkem července. Použití libečku v kuchyni Libeček je velmi aromatický, říká se mu zelené maggi...