Nejlepší odrůdy jablek



Jabloně jsou u nás nejrozšířenějšími a nejoblíbenějšími ovocnými stromy. Jejich popularitu umocňuje fakt, že jablka můžeme při vhodném uskladnění konzumovat po větší část roku v čerstvém stavu.

Jablka jsou ceněna hlavně pro značný obsah vitamínů, kyselin, cukrů, silic a pektinů. Některé ze zimních odrůd vydrží až do května. Jaké stromky jsou u nás pro pěstitele dostupné v zahradnických prodejnách?

Nejlepší odrůdy jabloní

Karmína upoutá naši pozornost sytě červenou barvou svých plodů. Plodí záhy po výsadbě pravidelně a bohatě, plody jsou střední velikosti s bílou šťavnatou, slabě nakyslou dužinou. Sklízíme koncem září a při dobrém uskladnění vydrží do února. Patří mezi rezistentní odrůdy (odolné).

Nejlepší odrůdy jabloní

Nejlepší odrůdy jabloní

Rosana je výrazně červeně zbarvená rezistentní odrůda. Stromy rostou středně silně a velmi brzy plodí. Sklizeň je pravidelná a hojná. Při dobrém uskladnění vydrží plody do března.

Selena se vyznačuje pěknými velkými plody pravidelného kulovitého tvaru. Základní barva je žlutozelená s jasně červeným líčkem, které překrývá převážnou část plodu. Plody jsou mírně nakyslé, sladké, aromatické. Dozrávají koncem září a vydrží do ledna. Je to spolehlivá rezistentní odrůda slabšího vzrůstu.

Šampion je vynikající podzimní odrůda. Plody jsou pravidelné kulaté, žlutočerveně žíhané, sladce navinuté. Sklízí se koncem září a uskladněné vydrží do prosince. Pokud je vlhčí rok, trpí tato odrůda strupovitostí. Stromy vyžadují pravidelný řez.

Bohemia patří mezi vynikající odrůdy. Jablka jsou červeně zbarvená. V méně příznivých letech, kdy je nadmíru vodních srážek, mohou trpět strupovitostí.

Rubín má základní barvu žlutou, překrytou jasně červenou. Po výsadbě na stanoviště se provádí pouze výchovný řez a základní úprava korunky. Jinak se do dalšího růstu nezasahuje, neboť velmi špatně snáší neustálé zkracování přírůstků. Tato odrůda je vzrůstná s velkou vitalitou a poskytuje pravidelné větší výnosy kvalitních plodů. Hodí se výborně pro přeroubování starších stromů a už třetím rokem po přeroubování nastupuje pravidelná plodnost s vysokou sklizní kvalitních plodů.





  • 10 druhů nejsladšího ovoce Existuje mnoho druhů ovoce, které jsou proslulé svou přirozenou sladkostí a chutí. Následující článek vám přináší seznam 10 nejsladších druhů ovoce, které potěší vaše chuťové pohárky. Mango (Mangifera indica) Mango je vynikající exotické ovoce, které je známé svou intenzivní sladkostí a šťavnatostí. Existuje mnoho odrůd, které nabízejí různé odstíny chuti..
  • Řez ovocných stromů Základní řez peckovin Vhodným termínem základního řezu peckovin je červenec až srpen, tedy v období těsně po sklizni ovoce. Některé odrůdy (u slivoní nebo broskvoní) dozrávají až v září, pak řez odložíme na vhodnější dobu v následném roce. Řez třešní Vyšší kmenné tvary třešní s výhodou řežeme i zmlazujeme přímo při sklizni. Větve těžko..
  • Jak sklízet jahody? Jahody jsou první plody, které dozrávají po zimním období. Plody jahod obsahují množství vitamínů skupiny B2, ale především vitamín C. Navíc obsahují značné množství organických kyseliny kyseliny citronové, jablečné, vinné. Jak správně sklízet jahody Pravidelně, cca dvakrát až třikrát týdně sklízíme dobře vybarvené, ale ještě pevné plody. Trháme je opatrně..
  • Kupujeme ovocné stromky Jak poznáme kvalitní sazenice Sazenice nakupujeme přímo v ovocných školkách. Tam mají vyorané sazenice založené v zemi, takže kořeny nevysychají, jak tomu bývá na tržištích nebo v některých zahrádkářských prodejnách. Kořeny by měly být přikryté alespoň rašelinou, pilinami nebo vlhkým hadrem. Každá sazenice má být opatřena visačkou, na které je uvedena odrůda, podnož..