Jaký je rozdíl mezi ředkvičkou a ředkví



Společnými znaky pro ředkvičku a ředkev jsou štiplavá chuť, nízký obsah kalorií, přírodní antibiotikum a vysoký obsah vitamínu C.

Ve stravování je využíváme jako rychlou svačinu nebo do salátů. Ředkvičky se využívají jako první jarní zelenina k detoxikaci organizmu po zimě.

Ředkvička

Ředkvička má většinou kulovitý tvar, velikost cca 3 cm nebo podlouhlý tvar. Daří se jí v lehčí, kypré, na humus bohaté půdě s dostatkem živin. Vegetační doba ředkvičky je 32 až 45 dní. Po vzejití ředkvičku jednotíme na 3 až 4 cm. Důležité je pravidelné zavlažování, aby nedocházelo k praskání bulviček.

Ředkvička

Ředkvička

Ředkvičku používáme zasyrova do salátů, předkrmů a pomazánek. Tepelně upravenou ředkvičku přidáváme do polévek nebo jako přílohu k masu.

Ředkev

Ředkev je větší než ředkvička, má podlouhlý nebo kulovitý tvar. Pěstujeme ji v lehčí, humózní, písčitohlinité půdě. Lze ji pěstovat i v chladných polohách.

Ředkev

Ředkev

Ředkev konzumujeme za syrova nastrouhanou v salátu, nebo tepelně upravenou jako příloha k masu nebo v polévce.






  • Jak zlepšit kvalitu půdy Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo. Jakou máme půdu Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který..
  • Zimní práce na zahradě – prosinec Stále zeleným keřům velmi škodí holomrazy, proto je přikryjeme chvojím. Nejlépe se hodí smrkové větvičky. Také zelenina, která zůstává přes zimu na záhonech, potřebuje kryt z chvojí. Růžičková kapusta a kadeřávek jsou sice značně odolné proti mrazu, ale velmi jim uškodí, když je přes den sluneční paprsky zahřejí a v noci spálí..
  • Kvalita půdy Zahradní rostliny mají různé nároky na kvalitu půdy. Všeobecně platí, že se jim daří lépe, čím je půda úrodnější. Jednou z důležitých složek půdní úrodnosti je obsah rostlinných živin v ní. Pokud je půda chudá, je nutné pro docílení dobrých pěstitelských výsledků více hnojit, nejlépe ekologickými hnojivy. Které živiny v půdě jsou důležité..
  • Špenát zelný Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů. Pěstování špenátu Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme..