Pěstování pokojových květin v zimě



Základním pravidlem při pěstování pokojových květin v bytě, vyhovět jejich potřebám. Pokud květinám podmínky v našem bytě nevyhovují, je lepší se poohlédnout po takových rostlinách, které budou u nás doma prospívat. Ne všechny pokojové květiny dobře snášejí ústřední topení – např. fuchsie, myrta, kaktusy nebo většina sukulentů. Naopak tyto podmínky vyhovují většině fikusů, ananasu, šefleře, gloxinii a dalším.

Světlo, teplo a zálivka

Důležitými faktory při pěstování pokojových rostlin jsou světlo, teplo a zálivka. Platí zásada, že čím je teplota vyšší, tím více také musíme zalévat a měli bychom zajistit i dostatek světla. S přibývajícím světlem můžeme mírně přihnojovat.

V chladném sklepě (tj. 5 až 8 °C) za zhoršených světelných podmínek a při nepatrné zálivce mohou některé rostliny přezimovat – např. fuchsie. V dobře vytopeném obývacím pokoji daleko od okna a za vydatné zálivky přežije jen málokterá rostlina.

Přeschnutí kořenového balu, stejně jako dlouhodobé přemokření dokáže rostliny spolehlivě zničit. Mokrý substrát zase snadno chladne a rostlina může být snadněji napadena houbovými chorobami.

To, jestli je potřeba květinu zalít, zjistíme tak, že přitiskneme palec na povrch zeminy. Neulpí-li na prstu žádná částečka substrátu, je nutno mírně zalít.

V zimním období musíme dávat pozor na průvan a to i v případě krátkodobého větrání. Některé rostliny na studený vzduch reagují shazováním listů nebo skvrnami na listech.

Ochrana pokojových květin proti nemocem

Jakkoliv oslabené květiny jsou náchylné na napadení houbovými chorobami a živočišnými škůdci, např. puklicemi, mšicemi, molicemi, sviluškami, třásněnkami. Pro bytové podmínky se osvědčují přípravky na bázi minerálního oleje, které působí mechanicky proti škůdců, a nejsou jedovaté.

Pravidelně rostliny kontrolujeme a při zjištění choroby, škůdce nebo jiné změny, se ihned pokusíme o nápravu. Odstraňujeme opadlé listy a květy, které mohou být zdrojem rozšíření houbových chorob.

Jsou také rostliny, které mají v zimním období nejvíce napilno. Rozkvétají bramboříky, vánoční hvězdy, vánoční kaktusy, pokojové azalky a kalanchoe. Azalkám se nejlépe daří v chladnější místnosti na okně. Zálivka by měla být opatrnější, abychom květiny nepřelili. Vánoční kaktus a vánoční hvězdu můžeme pěstovat v této době při pokojové teplotě a dostatečné zálivce nejlépe na okenním parapetu.

Kamélie, pokojové květiny v zimě

Kamélie, pokojové květiny v zimě







  • Umístění a přihnojování bonsají Kam umístit venkovní a pokojové bonsaje Přes zimní období umisťujeme venkovní bonsaje do skleníků, pařenišť nebo světlých sklepů. Pokojovým bonsajím se daří na oknech směřujících na východ, jihovýchod nebo jih. Okna směřující na západ jsou méně vhodná – rostliny v nich trpí velkým úpalem. Nemáme-li tedy jinou možnost umístění, bonsaje musíme..
  • Neoregélie – broméliovitá rostlina Jak kvete neoregélie Neoregélie pochází z deštných pralesů Brazílie a patří k broméliovitým květinám. V době květu se střed růžice zabarvuje zářivě růžově nebo červeně. Intenzivní zbarvení je dáno podmínkami. Rostlina vyžaduje velmi světlé, pokud možno slunné stanoviště. Chráníme ji před letním úpalem. Pěstování neoregélie Neoregélie vyžaduje teplo a vlhčí vzduch. Během vegetačního..
  • Broméliovité rostliny Co jsou broméliovité rostliny a jak je poznáme Broméliovité rostliny zachycují vodu listovou růžicí nebo šupinkami na listech. Jsou to zvláštní a zároveň velmi dekorativní rostliny. Kde rostou broméliovité rostliny Broméliovité rostliny rostou všude v tropech a subtropech Střední a Jižní Ameriky, zejména pak v korunách stromů v deštivých pralesích. Pro jejich dekorativní..
  • Pěstování kaktusů Kaktusy Kaktusy jsou velice zajímavé rostliny, jejichž životní podmínky lze při troše šikovnosti snadno napodobit v každé domácnosti. Svému pěstiteli se pak odmění roztodivnými květy a tvary. Pro pokojové pěstování mají kaktusy tři základní požadavky: světlo, vodu a správnou teplotu. Světlo Kaktusy by měly být umístěny na nejsvětlejším místě v bytě –..