Levandule na zahradě



Pěstování levandule

Levandule k nám přišla ze Středomoří a dá se s úspěchem pěstovat na našich zahradách. Chce slunné, chráněné místo. Množíme ji výsevem semen.

Použití levandule

Levandulová silice je tradiční součástí parfémů, mýdel a dalších kosmetických prostředků. Sušené květy levandule zašité do ozdobných polštářků provoní prádlo a odpuzují moly. Odvar z nati levandule se přidává do relaxačních koupelí. Levandulový čaj zklidňuje nervy a působí proti bolestem hlavy.

Levandule - bylinka

Levandule – bylinka







  • Pěstování bylinek v samozavlažovacím truhlíku Při pěstování středomořských a dalších suchomilných bylinek se vyhněte samozavlažovacím nádobám a truhlíkům. V těch se naopak bude líbit mátě, bazalce a dalším žíznivým druhům. Nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu ze štěrku či drobných kamínků, zabráníte tak uhnívání kořenů. Tipy pro pěstování bylinek na balkoně Bylinkám vyhovuje, když rostou ve skupinách,..
  • Citronová tráva (Cymbopogan citratus) – bylinka Citronová tráva je aromatická bylinka, která si svou cestu na náš trh našla až z daleké Asie. Pěstování citronové trávy Tato bylinka se vyznačuje úzkými šedozelenými listy, které dorůstají do výšky až 150 cm. Listy jsou aromatické, s citronovou vůní. Citronová tráva obsahuje silice a flavonoidy, které mají antioxidační účinek. Dále má..
  • Šalvěj lékařská Pěstování šalvěje lékařské Šalvěj lékařská patří mezi světlomilné trvalky. Má sivozelené svraskalé listy a modré květy. Množíme ji řízky nebo semeny. Použití šalvěje Nálev se používá, vzhledem k jeho stahujícím a antiseptickým účinkům, k vyplachování úst při paradontóze nebo při zánětech v ústech. Listy šalvěje přidáváme do tučnějších jídel. Šalvěj má také kosmetické..
  • Řepík lékařský Pěstování řepíku lékařského na zahradě Řepík lékařský můžeme vysadit na trvalkový záhon. Jeho drobné žluté květy poskládané do štíhlých květenství budou zdobit zahradu po celé léto. Použití řepíku Řepíkovou nať přidáme do čajů při žaludečních potížích, samotným řepíkovým čajem kloktáme při zánětech v ústech. Na hnisavé rány používáme i jen samotnou..