Okrasná zahrada v zimě



Příprava okrasné zahrady na zimu

V okrasné zahradě před zimou odstříháme suché natě trvalek a vytrháme letničky. Aby se daly dobře zkompostovat a rychleji se v kompostu rozložily, je nejlépe je drtit na elektrickém drtiči. Rostlinám, které obtížně přezimují, např. chryzantémám, japonským sasankám, atd. stonky necháme a odstřihneme je až na začátku jara.

Shrabujeme listí zejména z okrasného trávníku. V místech, kde máme v zahradě hajní rostliny – sasanky, petrklíče, podléšťky a na mráz choulostivé květiny, ponecháme listí jako přirozenou ochranu.

Trvalky a okrasné dřeviny přihnojíme kompostem a opatrně obryjeme. K růžím přihrneme zem nebo přisypeme kopeček kompostní zeminy, abychom chránili spodní část výhonů proti namrzání dřeva a vymrzání oček ze silných mrazů. Okrasným dřevinám odřežeme suché, nemocné nebo nalomené větve.

Květinám choulostivým na mráz dáme na kořeny vrstvu suchého listí, které překryjeme chvojím, aby je vítr nerozfoukal.

Okrasné květiny, které nesnášejí zimní vlhko chráníme krytem ze skla, plechu nebo fólie. Na záhony s dvouletkami rozložíme chvojí nebo natáhneme netkanou textilii jako ochranu proti holomrazům. Jehličnanům svážeme větve, aby je nerozlámala velká nadílka sněhu.

Zimní práce na zahradě

Zimní práce na zahradě







  • Hnojení rostlin v zahradě Rostliny potřebují ke zdárnému růstu a vývoji devět základních, tzv. biogenních prvků. Potřebu některých z nich mají plně pokrytou z přírodních zdrojů – z půdy a ovzduší. U jiných látek, především u dusíku, fosforu a draslíku a do značné míry i u hořčíku a vápníku, se každoročními sklizněmi, případně jejich vyplavováním vodou do..
  • Okrasné trávy v květináčích a nádobách Různorodou a pestrou skupinu rostlin představují okrasné trávy. Jsou velmi oblíbené pro svoji nenáročnost. Navíc mají všestranné zahradní použití: lze je pěstovat v květinových záhonech, v nádobách na terase nebo jako solitéru. Okrasné trávy jsou široká skupina rostlin. Lze je pěstovat jak na slunci, tak ve stínu a vlhku. Jak pěstovat okrasné..
  • Ostálka – Zinnia Ostálka neboli Cínie je vděčnou letničkou, která zdobí záhony na zahradách. Její pestrobarevné květy mají spoustu tvarů – přes minikvěty až po obří koule. Pěstování ostálky Ostálka dorůstá do výšky 30 až 100 cm. Květy jsou různobarevné – bílé, oranžové, žluté, červené, růžové nebo fialové. Květy jsou jednoduché nebo plné...
  • Ladonička bělomodrá – Chionodoxa luciliae Pěstování ladoničky bělomodré Ladonička bělomodrá je nenáročná drobná cibulovina pocházející z malé Asie. Z podzemní cibulky vyrůstají dva čárovité listy a v březnu až dubnu 10 až 15 cm vysoký stvol s několika modrými hvězdičkovitými květy, které mají bílý střed. Nejlépe se jí daří v lehčí humózní půdě na mírně zastíněném stanovišti ve společnosti jiných..