Preventivní opatření před škůdci a chorobami



Mnohé choroby a škůdci se množí v důsledku špatného postupu při pěstování rostlin. Dobrou prevencí před škůdci a chorobami je správné obdělávání půdy a zlepšování její úrodnosti organickými a průmyslovými hnojivy a úprava půdní reakce pravidelným vápněním. Důležité je také používat zdravé osivo a sadbu, pěstovat odrůdy odolné nebo alespoň tolerantní vůči škůdcům.

Odstupy rostlin

Při pěstování dáváme pozor na správné odstupy jednotlivých rostlin. Rostliny pěstované v příliš hustých sponech trpí nedostatkem světla, vláhy a živin. Jsou také více napadány houbovými chorobami a škůdci.

Správné sázení rostlin

Na jaře předčasně vysázené a ničím nechráněné sazenice zeleniny trpí pozdními mrazíky. Slabé a opožděně vysázené sazenice nevytvoří silné rostliny a snadněji podlehnou škůdcům nebo chorobám. Správná zálivka v období sucha omezuje rozvoj svilušek, mšic, dřepčíků a padlí.

Preventivní opatření před škůdci a chorobami

Preventivní opatření před škůdci a chorobami







  • Světlé listy u broskvoní Kalcióza – světlé listy V průběhu vegetace se nejčastěji na broskvoních setkáváme se žlutozeleným až žlutobílým zabarvením listů, které je způsobeno nedostatečným příjmem železa, zvláště na silně vápnitých půdách. Utužené a přemokřené půdy tento fyziologický projev podporují. Zkombinují-li se tyto půdní podmínky ještě s nevyrovnanou výživou, obzvláště s nadbytkem fosforu v půdě, je tato..
  • Roztočník jahodníkový – škůdce jahod Jak poznat škůdce na jahodách? Na jahodníku může za sucha napáchat obrovské škody roztočník jahodníkový. Poznáme jej podle toho, že se mladé listy jahodníku nevyvíjejí správně a jsou znetvořené. Tento škůdce má bělavé zbarvení a je tak nepatrný, že ho pouhým okem nespatříte. Úspěšně se dá proti němu bojovat pouze..
  • Kůrovci – škůdci okrasných stromů Existuje několik druhů kůrovců, kteří napadají okrasné stromy. Mezi ně patří jilmový brouk, který přenáší obávanou houbovou chorobu jilmů. Napadení okrasných stromů Kůrovci vrtají chodbičky buď hlouběji v dřevě, nebo těsně po kůrou. Brouci napadají hlavně zesláblé stromy – udržováním dobrých růstových podmínek lze napadení předcházet. Poškozené větve odstraňujeme.   Podobné..
  • Rez na rostlinách – ochrana Vlhké léto zkomplikuje život na zahradě tím, že se může začít objevovat infekce rzi. Rez se objevuje na spodní straně listů jako oranžové, hnědé a béžové kupky výtrusnic. Na vrchní straně listů se pak objevují žluté skvrny. Jaká je ochrana proti rzi? Odstřihneme postižené listy a zlepšíme cirkulaci vzduchu uvnitř..