Mechanická ochrana rostlin před chorobami a škůdci



Mechanická ochrana rostlin před chorobami a škůdci spočívá v odstraňování suchých, poškozených nebo nemocných, zvláště virovými chorobami napadených ovocných dřevin. Z korun stromů odstraňujeme housenčí zámotky a hnízda a také mumifikované plody, které jsou zdrojem zárodků moniliové hniloby pro příští období. Pravidelně sbíráme padané ovoce. Nahnilé ovoce dáváme do asanační jámy, použitelné zpracujeme včas v kuchyni.

Na kmeny stromů připevňujeme lapací pásy z vlnité lepenky, do nichž zalézají housenky obalečů a lepové pásy na zachycení samiček píďalek, lezoucích do korun klást vajíčka. Tím předcházíme jarními holožíru listů housenkami těchto motýlů. Prevencí proti ohryzu stromků zvěří jsou dobře udržované ploty a individuální chrániče kmenů.

Každoročně nejpozději do konce února shrabeme a zkompostujeme listí jako základní prevenci proti strupovitosti a jiným houbovým chorobám.

Hryzce chytáme do pastí a odpuzujeme mechanickými nebo elektronickými pomůckami.

Sbíráme a ničíme brouky, vajíčka a larvy mandelinky bramborové a vajíčka i housenku na brukvovité zelenině. Používáme netkanou textilii k ochraně záhonů mrkve proti pochmurnatce mrkvové, cibule proti houbomilce česnekové, póru proti vrtalce pórové, košťálových zelenin proti květilkám a dřepčíkům. Netkané textilie je též vhodnou ochranou přezimujících zelených rostlin proti větším mrazům a předjarnímu slunci.

Plže lapáme do kelímků s pivem a sbíráme je pod prkénky nastraženými na stinných a vlhkých místech zahrady.

Mšice, škůdci na zahradě

Mšice, škůdci na zahradě







  • Choroby vinné révy v průběhu roku Choroby a škůdci na vinné révě Choroby a škůdce můžeme na vinné révě pozorovat již na jaře. Brzy po vyrašení mohou listy a letorosty napadnout roztoči a objeví se plstnatost nebo kadeřavost. Tyto choroby nezpůsobují výraznější poškození révových keřů. Napadení by muselo být extrémní, aby došlo k poškození a omezení růstu,..
  • Choroby a škůdci listů – 3 Puchýře v listech Dlouhé chodbičky nebo nepravidelné puchýře v listech jsou dílem uvnitř žijících larev. Škůdci napadají cesmínu, ptačí zob, zimolez, azalky, šeřík a břízu. Chemické ošetření je málokdy potřebné, stačí mechanické. Nepravé mšice Drobný, mšicím podobný hmyz napadá jehličnany a poškozuje vážněji hlavně mladé stromy. V létě se objevují polštářky bílé vlny..
  • Choroby tulipánů Virová pestrokvětost tulipánů Virová pestrokvětost je choroba tulipánů, která se ze začátku ani jako choroba netváří. Květy jsou jen barevně žíhané, postupně se rostliny špatně vyvíjejí. Takto napadené rostliny ihned zlikvidujeme, aby nedošlo k napadení i dalších tulipánů. Houbové choroby tulipánů Tulipány a především jejich cibule trpí mnoha houbovými chorobami –..
  • Mšice – škůdce českých zahrad Jak mšice škodí rostlinám Nejrozšířenějším škůdcem českých zahrad je mšice. Mšice jsou velké 0,5 až 6 mm. Jsou buď okřídlené nebo bezkřídlé. Mšice škodí sáním šťáv. Rostliny navíc reagují na podráždění změnou barvy nebo svinováním a dalšími deformacemi. Mšice rovněž přenášejí virové choroby. Druhy mšic Mšice srstková – napadá srstky..