Bylinky proti chorobám a škůdcům



Odvar z přesličky rolní proti houbovým chorobám

Jako účinná prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. 1 kg čerstvých nebo 10 dkg sušených rostlin máčíme 24 hodin v 10 litrech vody. Pak je 0,5 hodiny povaříme, přefiltrujeme a necháme zchladnout. Od jara do léta za příznivého počasí tímto odvarem, zředěným v poměru 1:5 pravidelně postřikujeme rostliny.

Kopřivový nálev proti mšicím

Proti listovým mšicím se aplikuje pálivý kopřivový nálev. 1 kg čerstvých kopřiv necháme po několik hodin namáčet v 10 litrech vody, scedíme a ihned nezředěným roztokem stříkáme.

Peliňkový výluh proti mšicím, housenkám a mravencům

Studený peliňkový výluh je zase účinný proti mšicím, housenkám a mravencům. Aplikujeme neředěný výluh. V létě pomáhá proti běláskům zelným. 30 dkg čerstvého nebo 3 dkg sušeného peliňku pravého vyluhujeme několik hodin v 10 litrech vody, odfiltrujeme a použijeme.

Bylinky proti chorobám a škůdcům

Bylinky proti chorobám a škůdcům







  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Bylinné výtažky proti únavě Proti jarní únavě nám mohou pomoci bylinky. Můžeme použít buď čerstvé jarní bylinky, sušené bylinky nebo průmyslově vyráběné bylinné výtažky. Průmyslově vyráběné výtažky proti únavě Třezalka tečkovaná – má uklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu. Působí mírně antidepresivně. Při větších dávkách a dlouhodobém užívání může způsobit vyrážku po slunečním..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..
  • Pažitka Pěstování pažitky na zahradě Pažitka je známá již více jak 4000 let. Pěstujeme ji na slunných stanovištích. Nejčastěji se pažitka množí semeny nebo rozdělením starších rostlin. Rychlení pažitky Oblíbené je rychlení pažitky v zimních měsících. Před zamrznutím půdy vyryjeme několik trsů a vysadíme je do květináčů. Pak je uložíme někde na..