Další ošetřování záhonů s vysetou kořenovou zeleninou



Jak pečovat o oseté záhony

Oseté záhony za sucha kropíme, aby semena v půdě nezaschla a rostliny brzy a rovnoměrně vzešly. Pokud se bude na povrchu záhonů tvořit po dešti škraloup, opatrně ho rozrušíme motyčkou, plečkou nebo nejlépe ježkovým válečkem.

Značkovací rostliny

Protože u většiny druhů kořenové zeleniny dlouho trvá, než vzejdou, nepoznáme, kde jsou řádky, ledaže bychom si je po stranách záhonu vyznačili kolíčky. Proto je vhodné přisít do řádků vždy na vzdálenost 25 až 30 cm od sebe semena značkovací rostliny. Ta brzy vzejdou, a vyznačí tak směr řádků, mezi nimiž lze půdu kypřit a odplevelovat. Nejvhodnější značkovací rostlinou je ředkvička, kterou můžeme vzhledem k její krátké vegetační době a menším prostorovým nárokům nechat dorůst až do sklizně. Získáme tak ze záhonu ještě druhotný užitek. Hlavní plodinu – kořenovou zeleninu – to ve výnosech neohrozí.

Sazenice salátu

Sazenice salátu

Jako značkovací rostlinu lze využít i špenát nebo salát, které však po vzejití hlavní plodiny musíme vytrhat, jinak by jí konkuroval a snižovat výnos.

Jednocení kořenové zeleniny

Co nejdříve po vzejití, jakmile můžeme rostlinky uchopit prsty, je vyjednotíme. Během vegetace záhony plejeme, kypříme a zavlažujeme. U mrkve se v době tloustnutí kořenů vyvarujeme nadměrné zálivky, aby kořeny nepraskaly, zvláště po předchozím období sucha. K praskání kořenů dochází i v období vydatných dlouhotrvajících dešťů. Proti tomu žádná efektivní ochrana neexistuje, leda snad přikrytí fólií. Proti napadení mrkve pochmurnatkou pomáhá přikrytí záhonů počátkem září netkanou textilií a chytání dospělců na žluté, lepem natřené lapače umístěné na záhony.






  • Zahradní nůžky Zahradní nůžky potřebujeme jak v okrasné zahradě, tak užitkové. Používají se v ovocných sadech, u zeleniny, bylinek, květin, stříhání keřů, atd. Ostří u zahradních nůžek Ostří zahradních nůžek musí být vyrobeno z nejlepší oceli, aby se netupilo a bylo stále velmi ostré. Nůžky nesmí vytvářet zhmožděné rány, ale čistý ostrý řez. Nezáleží přitom..
  • Skleníky na zahradě Skleník na zahradě vylepší klimatické podmínky, urychlí růst zeleniny a předpěstování sadby květin na záhony nebo do okenních truhlíků. Zásady při výběru skleníku Při výběru, nákupu nebo umístění skleníků lze udělat mnoho chyb, které výsledek pěstování negativně ovlivní. Proto je dobré dodržet některé zásady. Nejdříve si dobře promyslíme, které rostliny..
  • Pěstování ve fóliovníku Co pěstovat ve fóliovníku? Fóliovník poslouží již v březnu k rychlení salátů, cibule, ředkviček a brukví. V polovině května v něm můžeme pěstovat rajčata, papriky a okurky. Ve fóliovníku se za slunečného dne rostliny rychle zahřívají, v noci se pak ochlazují. Proto jsou vyšší nároky na zálivku a výživu rostlin. Jak postavit fóliovník Stavba fóliovníku..
  • Lalokonosec rýhovaný Škůdce lalokoonosec rýhovaný Lalokonosec rýhovaný je malý brouk, který dokáže v zahradě zcela zlikvidovat azalky, rododendrony, bramboříky a některé okrasné dřeviny. Dospělý jedinci lalokonosce vykusují do listů od kraje nepravidelné otvory a ožírají pupeny a kůru. Larvy lalokonosce žijí v půdě a ožírají kořínky různých rostlin. Dospělí brouci vylétají v červenci, nejsou snadno..