Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin – 4



Háďátko

Příznaky: háďátka nepatří k typickým škůdcům pokojových květin. Pokud ale rostlina náhle uhyne bez zjevného důvodu, vyjmeme ji z květináče. Jsou-li na kořenech korkovité nádorky, mohou být způsobeny kořenovým háďátkem.

Co dělat: rostlinu musíme ihned zničit, její zbytky nesmíme dávat ani do kompostu. Kořenová háďátka se přenášejí zamořenými zeminami a nemocnými rostlinami.

Antraknóza

Příznaky: na listech palem, fíkusů a jiných citlivých rostlin se objevují vpadlé černé skvrny a u špiček listů, se mohou ukázat hnědé proužky. Tato choroba je vyvolávána teplými a velmi vlhkými podmínkami, proto se vyskytuje spíše ve skleníku než v bytě.

Antraknóza - pokojové květiny

Antraknóza – pokojové květiny

Co dělat: odstraníme a zničíme napadené listy, rostlinu ošetříme systémovým fungicidem a několik týdnů ji udržujeme bez rosení a v sušším režimu.

Vlnatý červec

Příznaky: vlnatý červec je drobný škůdce pokrytý bílou vatou, který saje hlavně v úžlabí a na spodní straně listů různých rostlin. Silněji napadená rostlina vadne, její listy žloutnou a opadávají.

Co dělat: rostlinu můžeme zachránit opakovanými postřiky systémovými insekticidy. Snadnější ochrana je při počátečním stadiu napadení, kdy lze škůdce stírat vlhkým hadříkem.






  • Kreativní využití slupek od ovoce v zahradě Slupky od ovoce jsou často považovány za odpad, ale ve skutečnosti je lze využít ve prospěch zahrady. Tyto slupky jsou plné živin, které mohou obohatit půdu, zlepšit strukturu země, a dokonce i odradit některé škůdce. Zde je několik konkrétních tipů, jak využít slupky od ovoce v zahradě. Kompostování a mulčování Slupky..
  • Přikrývání záhonů netkanou textilií Netkaná textilie nám umožňuje ekologickou ochranu záhonů před různým škodlivým hmyzem. Textilie musí být neporušená a k zemi připevněná po celém obvodu např. háčky, kameny, tyčemi nebo přihrnutou zemí, aby se pod ní škůdci nedostali. Důležité také je, aby se netkaná textilie použila ve vhodnou dobu, kdy škůdci nejvíce škodí. Před..
  • Máta a její škůdci Škůdce máty – mandelinka mátová Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy. Tento brouk má dvě generace ročně. Ochrana proti mandelince mátové Likvidujeme ručním sběrem. U léčivých rostlin se chemická ochrana nepoužívá. Podobné články: Ořechy –..
  • Slimáci a plži v zahradě Co se slimáky v zahradě? Slimáci a plži jsou aktivní hlavně přes noc. Plži působí velké škody na všech zelených rostlinách, ať jde o zeleninu, trvalky nebo letničky. Přes den se skrývají ve vlhkých a tmavých úkrytech, čehož pozorný zahradních využije. Ekologická likvidace slimáků Na zem se večer položí prkno, lepenka..