Květina kala – pěstování a péče



Kala dříve nesměla chybět snad v žádné svatební kytici. Kala se také pěstovala jako pokojová květina.

Označení kala je vžité české jméno této rostliny. Správný název je Zantedeschia. Kala je cibulnatá rostlina, která nesnáší mráz, a proto nemůže přes zimu zůstat venku.

Jak pěstovat kalu

Pěstování kaly není obtížné. Rostlinám musíme zajistit sucho a teplo v období vegetačního klidu, který trvá od května přibližně do poloviny června. Listy kaly odumřou a v této době je nejvýhodnější věnovat se rostlině co nejméně. Rostlina nám před očima zdánlivě odumře, ale uvnitř už začínají vznikat základy květů.

Po ukončení vegetačního klidu, kdy začnou rašit listy, umístíme rostlinu na světlé, slunečné místo a začneme bohatě zalévat. Substrát nenecháme vyschnout, ale podzemní orgány rostliny nesmí stát ve vodě. Nezapomeneme také na přihnojování kapalným dusíkatým hnojivem. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné místo v zahradě nebo na balkóně.

Kala - pěstování a péče

Kala – pěstování a péče

V říjnu rostlinu přeneseme do bytu a až do prosince ji uložíme v chladu. Nejlepší teplota je kolem 8 až 10 °C, ale snese i teplotu mezi 12 až 15 °C. Od konce prosince můžeme teplotu zvýšit na pokojovou. Rostliny jsou však vděčné za občasné rosení listů.

Rozmnožování kaly

Rostliny množíme vegetativně na konci vegetačního klidu v létě. Větší rostliny tvoří mnoho oddenků, které snadno odebereme. Vysazujeme je do směsi písku, rašeliny a kvalitního kompostu. Mladé rostliny vykvétají zpravidla za půl roku.

Choroby a škůdci kaly

Z chorob kaly sužují především houbové a bakteriální choroby, které dostanou příležitost hlavně při našich pěstitelských přehmatech. Ze škůdců se objevují běžné mšice, molice a svilušky, stejně jako u většiny ostatních domácích rostlin.

Jedovaté kaly

Kaly jsou krásné květiny, ale jedovaté. Proto je nezbytné chránit před jejich buněčnou šťávou především kůži a oči a v rodinách s malými dětmi je třeba umístit tyto rostliny do bezpečné vzdálenosti.






  • Jak na pěstování lilií Aby nám lilie krásně kvetly, je nutné dodržovat základní pravidla pro jejich pěstování. Kde lilie vysadit? Správně vybrané místo pro pěstování lilií je základem budoucího úspěchu. Místa vlhká s těžkou půdou jsou pro lilie naprosto nevhodná. Dlouhodobě se jim daří tam, kde je dobrá drenáž nebo v mírném svahu, kde je zajištěn..
  • Kdy sázet jiřinky? Při sázení jiřinek můžeme použít buď hlízy, nebo zakořeněné řízkovance. Hlízy sázíme koncem dubna nebo začátkem května, kdežto řízkovance později – až v druhé polovině května, jakmile pominou noční mrazíky. Sázení hlíz Při sázení hlíz dbáme zejména na to, abychom nevysazovali velké shluky hlíz, tak jak je sklidíme na podzim, ale..
  • Nejčastěji pěstované druhy okrasného česneku Druhy okrasného česneku Česnek aflatunský je středoasijský druh. Má 70 až 90 cm vysoký stvol zakončený asi 10 cm velkým hustě kulovitým květenstvím světle purpurově fialové barvy. Kvete v květnu. Česnek obrovský pochází z Himaláje. Je vysoký až 130 cm a jeho světle purpurová hustá květenství jsou o něco větší. Kvete v červnu...
  • Pěstujeme okrasný česnek Okrasný česnek je vytrvalá bylina, pocházející převážně ze středoasijských a východoevropských stepí. Téměř všechny druhy mají úzké přízemní listy vonící po česneku, jakmile se rozemnou. Nejlépe okrasnému česneku vyhovuje slunné, teplé a chráněné stanoviště s propustnou a vápenitou půdou. Na jaře okrasnému česneku prospívá více vláhy, ve druhé polovině vegetačního období..