Échmea (Aechmea fasciata) – pěstování a péče



Échmea je broméliovitá rostlina, kterou můžeme pěstovat v nádobě, přestože v přírodě roste epifytně. Zasadíme ji do lehké směsi rašeliny a listovky. Échmea patří k snadno pěstovatelným broméliím.

Jak kvete Échmea

Velké, tuhé, sytě zelené listy jsou pokryté voskovými šupinkami a dávají rostlině šedozelený vzhled. Ze středu růžice vyrůstá velmi atraktivní růžové květenství. Mezi růžovými listeny se objevují drobné, fialově zbarvené květy. Échmea kvete zpravidla během letního období, ale dobu květu můžeme podobně jako u většiny broméliovitých rostlin načasovat. Mateřská rostlina po odkvětu odumírá stejně, jako je tomu v celé čeledi.

Échmea - pokojová roslina

Échmea – pokojová roslina

Zalévání Échmei

Dobře snáší suché ovzduší moderních bytů, slunce ale i polostín. Optimální je běžná pokojová teplota a střední zálivka. V létě zaléváme přímo do trychtýře. Několikrát za rok vodu z trychtýře vylijeme, trychtýř důkladně vypláchneme a doplníme vodou. Tímto opatřením zabráníme hnilobám.






  • Zamioculcas – pokojová květina Zamioculcas je v našich zeměpisných šířkách poměrně novou pokojovou rostlinou. Původní druh pochází z Afriky. Stonky a listy této pokojové rostliny jsou zářivě zelené, lesklé. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která je vhodná do moderních interiérů nebo komerčních prostor kanceláří. Rozeznáváme několik druhů, které se liší vzrůstem a kompaktností listů. Listy vyrůstají..
  • Sázení a zálivka bonsají Postup sázení bonsají Na dno bonsajové misky dáme nejprve na odtokové otvory hustou síťku, anebo větší kámen, pak nasypeme asi 1 cm vysokou drenážní vrstvu hrubšího písku jako drenáž, dáme slabší vrstvu navlhčeného substrátu, na něj umístíme stromek a kořeny pečlivě rozprostřeme. Jednou rukou stromek přidržíme a druhou zasypáváme kořeny..
  • Broméliovité rostliny Co jsou broméliovité rostliny a jak je poznáme Broméliovité rostliny zachycují vodu listovou růžicí nebo šupinkami na listech. Jsou to zvláštní a zároveň velmi dekorativní rostliny. Kde rostou broméliovité rostliny Broméliovité rostliny rostou všude v tropech a subtropech Střední a Jižní Ameriky, zejména pak v korunách stromů v deštivých pralesích. Pro jejich dekorativní..
  • Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin Čerň na listech Příznaky: na medovici, kterou vylučují mšice, puklice, molice a vlnatí červci, roste černá houba. Přímo sice neškodí, ale ucpává průduchy a brání přístupu světla k povrchu listu. Co dělat: čerň setřete vlhkým hadříkem a listy opláchněte čistou teplou vodou. Při prvních příznacích zasáhněte proti původci medovice. Korkovitost Příznaky:..