Jakou vybrat motyčku pro práci na zahradě



Motyčky jsou jedním z nejčastěji používaných nářadí na zahradě.

Druhy motyček

Existuje několik druhů – rovné, s rovnými hřeby, se třemi nazpět zahnutými hřeby nebo také špičaté. Jsou různé široké – úzké pro práci ve stísněném prostoru nebo široké motyky pro těžkou zahradní práci. Motyčky mají také různě dlouhou násadu – od krátké cca 25 cm pro práci v podřepu až po dlouhé pro práci ve stoje.

Motyčka pro práci na zahradě

Motyčka pro práci na zahradě

Motyčka se třemi nazpět zahnutými hřeby a motyčka s rovnými hřeby postavenými kolmo k násadě jsou na jaře tím nejvhodnějším nářadím pro přípravu záhonů k osázení.

Půda zrytá na podzim se na jaře nesmí znovu obracet. Pouze se nakypří nejsvrchnější vrstva půdy, tvořená velkými hroudami. Většinou se k tomu používají různé motyčky. Běžná motyčka se třemi nazpět zahnutými hřeby, mnohem lepší je však široká motyka okopávačka, která může mít rovněž hřeby, podobně jako rycí vidle.






  • Co je to permakultura Permakultura je inovativní a udržitelný přístup, který se zabývá vytvářením ekosystémů, které jsou stabilní, odolné a harmonicky propojené s přírodou. Tento koncept byl vyvinut v 70. letech a kombinuje principy zemědělství, architektury, ekologie a sociálního designu. Cílem permakultury je vytvářet udržitelné lidské obydlí, zemědělství a komunity, které nejenže minimalizují negativní..
  • Jak založit zahradu aneb 12 tipů, jak založit zeleninové záhony Jak založit zahradu? Při zakládání nové zahrady je dobré začít v malém, abychom si nenabrali příliš mnoho zahradnických starostí, které pak nezvládneme. Plevel a škůdci nás mohou rychle přemoci. Pro záhonky vybereme místo, na kterém svítí slunce co nejdéle. Je třeba zvážit, jak se sluneční svit mění v průběhu ročních období. Nejlépe..
  • Zásady pro ptačí krmítka Do krmítka dáváme jen takové množství a druh potravy, které neplesniví a nehnije. Klasické krmítko může mít libovolný tvar i velikost, dbáme jen, aby vletový otvor neměl ostré hrany nebo v něm netrčely hřebíky. Stříšku vyrobíme dostatečně širokou, aby dobře chránila potravu před deštěm a větrem. Krmítko umisťujeme na volné prostranství..
  • Pěstování papriky Paprika patří k teplomilné zelenině. Sázíme ji do chráněných oblastí. Má ráda slunečnou polohu a záhřevnou půdu. Sazenice papriky vysazujeme do sponu cca 70 x 40 cm. Záhon může být potažený černou netkanou textilií. U paprik postranní výhony nevyštipujeme jako u rajčat, ale necháváme je růst. Papriku pravidelně zaléváme ke kořenům...