• Úvod »
  • Bylinky »
  • Letnička měsíček lékařský (Calendula officinalis) a jeho pěstování

Letnička měsíček lékařský (Calendula officinalis) a jeho pěstování



Měsíček lékařský je jednoletá rostlina (letnička), kterou můžeme vysévat přímo na záhony. Aby měsíček nenasazoval květy příliš pozdě, vysejeme jej již v dubnu.

Pěstování měsíčku lékařského

Měsíčku lékařskému vyhovuje téměř každá půda, ale musí být dostatečně zásobena živinami. Na normální záhon (o velikosti cca 1,2 m) vyséváme 5 až 6 řádků. V řádku semena rozmisťujeme tak, aby po 20 až 25 cm přišla do země 2 až 3 semena. Po vzejití z nich ponecháme vždy jen jeden semenáček. Jeden gram osiva obsahuje asi 150 semen.

Letnička měsíček lékařský

Letnička měsíček lékařský

Pěstování měsíčku je nenáročné, na záhon jej vyséváme od konce března na slunečné stanoviště. Jednotlivé odrůdy měsíčku lékařského se liší barevností květů od žlutých tónů přes krémová až po sytě oranžové. Květy mohou být poloplné nebo plné.

Měsíček lékařský jako léčivka

Měsíček lékařský je známá léčivka, která se používá ve formě mastí nebo olejů. Má protizánětlivé a hojivé účinky.






  • Co kočky nenávidí a jak je udržet daleko od záhonů Kočky jsou krásnými a přátelskými společníky, ale když se pustí do prozkoumávání vaší zahrady, mohou způsobit drobné problémy. Existuje však několik věcí, které kočky obvykle nemají rády, a které mohou pomoci vytvořit přírodní bariéru, která udrží tyto chlupaté přátele dále od záhonů. Citrusové vůně a aromatické byliny Kočky nemají rády..
  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Kopřiva a její využití v kuchyni V dřívějších dobách se kopřiva využívala nejen v kuchyni, ale také jako surovina z které se vyrábělo plátno. V řadě zemí byla kopřiva považována za bylinu s mystickými účinky. V našich zeměpisných šířkách roste několik druhů kopřiv. Nejznámější je kopřiva dvoudomá. Na rumištích a v okolí lidských obydlí roste kopřiva žahavka. Kopřiva dvoudomá Kopřiva dvoudomá je vytrvalá..
  • TOP 5 nejpěstovanějších bylinek na zahrádce Meduňka (Melissa officinalis) Sazenice meduňky získáme snadno rozdělením trsů, lze je ale i předpěstovat ze semen. Meduňka má ráda hlubokou živnou půdu a dostatek vody, pak je nezničitelná. Sběr meduňky Čerstvé listy a mladé špičky výhonků sbíráme celou sezónu, na sušení nejlépe před rozkvětem. Použití v kuchyni Meduňka se hodí do..