Pěstování šeříků



Šeříky jsou opadavé keře kvetoucí začátkem května. Jsou to světlomilné dřeviny, které dobře snáší sušší období i větší mrazy. Šeříky můžeme pěstovat jako solitéry nebo z nich vytvářet volně rostoucí živé ploty.

Šeříky mají velké množství kultivarů, k nejznámějším patří:

Šeřík obecný (Syringa vulgaris)

K nejznámějším patří šeřík obecný (Syringa vulgaris), který dorůstá do výšky až 7 metrů. Podle kultivaru kvete v barvách bílé, lila, tmavě purpurové, růžové, bílorůžové, atd. Listy mohou být zelené nebo žlutě panašované.

Zakrslý šeřík

Zakrslý šeřík

Šeřík Meyerův (Syringa meyeri)

Tento šeřík roste do výšky asi 2 metry, kvete fialovými květy. Nejznámější je jeho zakrslý kultivar (Palibin), který dorůstá max. do 1 metru. Často se roubuje na kmínek a má pak stromkovitý tvar. Nejčastěji se vysazuje do skalek nebo malých záhonů.






  • Jak rozdělujeme růže Růže obsahují více jak 20 tisíc odrůd a jsou rozděleni podle svých vlastností do několika skupin. Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v barvě, velikosti a tvaru květu, ve výšce rostlin nebo také v použití. Půdopokryvné růže Půdopokryvné růže jsou také nazývány pokryvné. Jsou nenáročné na údržbu, proto jsou vhodné nejen do zahrad,..
  • Okrasné dřeviny s tvarově neobvyklými plody v zimní zahradě Pámelník bílý Pámelník bílý je zhruba 1,5 m vysoký opadavý keř. Kvete v létě drobnými bělorůžovými květy, které bohatě medují, a proto je hodně navštěvují včely. Je ozdobný svými bílými kulatými plody. Pámelník je zcela nenáročný keř, který snadno a hodně odnožuje a spontálně se rozšiřuje. Proto se nedoporučuje vysazovat ho..
  • Okrasné dřeviny do zahrady Okrasné dřeviny nejen zahradu zkrášlují svým vzhledem, ale mají také ochrannou funkci – brání pohledům zvenčí, ochraňují před prachem, hlukem i slunečním úpalem. Okrasné dřeviny do malých a velkých zahrad Okrasné dřeviny můžou vynikat svým vzrůstem, okrasnými listy, květy nebo barvou. Nejkrásnější se uplatňují jako solitéry a jsou dominantou zahrady...
  • Rozmnožujeme rostliny pomocí bylinného řízkování Jedním ze způsobů rozmnožování rostlin je bylinné řízkování. Mladé rostlinky vypěstované z řízků jsou větší a robustnější a hlavně jsou identické s hlavní rostlinou. Bylinné řízky odebíráme na jaře nebo v časném létě. K nejběžnějším řízkovaným rostlinám patří vytrvalé a záhonové rostliny. Bylinné řízkování Připravíme si květináč s běžným substrátem a posypeme ho tenkou..