Pěstování fenyklu sladkého



Fenykl sladký je zelenina, která u nás není příliš rozšířená. Používá se k přípravě salátů, může se grilovat nebo dusit. Nejvíce je oblíbený v Itálii.

Jedná se jednoletou rostlinu s krátkou vegetační dobou 70 až 100 dní. Listy připomínají kopr, rostlina má anýzovou vůni. Rostlina doroste do výšky až 80 cm. Bílá hlíza, která je zploštělá o průměru cca 10 cm, je určená k dalšímu zpracování. Obsahuje vlákninu a minerální látky jako železo, hořčík a vápník.

Pěstování fenyklu sladkého

Pěstování fenyklu sladkého

Pěstování fenyklu sladkého

Pro pěstování této zeleniny je optimální teplota kolem 20 °C. Je nutné zajistit dostatek vláhy, při jejím nedostatku není hlíza šťavnatá. Nejčastěji se fenykl pěstuje jako následná plodina po bramborách nebo hrášku a jiné listové zelenině.

Fenykl vysazujeme buď brzy na jaře, nebo v první půlce srpna. Je to z toho důvodu, že fenykl často vybíhá do květu. Tomu lze zabránit pěstováním v době, kdy je den kratší. Semínka sázíme do hnízd na vzdálenost cca 20 cm, po vzejití rostlinky vyjednotíme. Fenykl není náchylný na škůdce a choroby, proto není nutná žádná ochrana.

Hlízy sklízíme před příchodem mrazů, můžeme je skladovat až 2 měsíce při vysoké vzdušné vlhkosti.





  • Střídání plodin v zahradě Střídání plodin je osvědčenou zahradnickou technikou, která má mnoho výhod pro zdraví vaší zahrady i úrodu plodin. Tato praxe spočívá v systematickém zaměňování míst, na kterých pěstujete různé druhy zeleniny a plodin. Důvodem pro tuto metodu je minimalizace rizika šíření chorob, udržení půdy v dobrém stavu a optimalizace výživy rostlin...
  • Podmínky pro pěstování okurek Okurky a jejich pěstování Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené. Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a..
  • Barevné saláty Salát patří k zelenině pěstované na jaře a na začátku léta. Barevné saláty lze vysévat do truhlíků za okno nebo do pařeniště. Mohou se také rychlit. Nejlepší dobou pro setí je první polovina dubna druhá polovina července. Můžeme je vysévat přímo na záhon i do pařeniště a na záhon vysazovat až..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..