Podmínky pro pěstování okurek



Okurky a jejich pěstování

Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené.

Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a střev, jsou vhodné při srdečních a ledvinových chorobách a neměly by chybět v jídelníčku osob trpících obezitou.

Podmínky pro pěstování okurek

Podmínky pro pěstování okurek

Jaké podmínky okurky potřebují

Okurky jsou náročné na podnebí, půdu i ošetření. Na venkovních záhonech se okurkách nejlépe daří v chráněných polohách teplých oblastí s úrodnou, živinami a humusem bohatých, ne příliš těžkých půdách, které mají dostatek vápníku. Mokré půdy jsou pro ně nevhodné, protože kořeny rostlin pak trpí houbovými chorobami a uhnívají, což má negativní vliv i na tvorbu květů.

Pro okurky nejsou jako předplodina vhodné brambory, které trpí obdobnými chorobami kořenů. Při pěstování okurek na venkovních záhonech se s výhodou využívají fólie a netkané textilie, které umožňují úspěšné pěstování i v klimaticky méně příznivých podmínkách.






  • Jak používáme organická hnojiva Pro správné používání organických hnojiv dodržujeme následující zásady: Dobře uleželý chlévský hnůj zarýváme do půdy počátkem podzimu, a to do hloubky 10 až 15 cm, aby jej půdní bakterie mohly přes zimu rozložit. Málo kvalitní slamnatý hnůj nejprve zkompostujeme se zemí a použijeme po roce, až uzraje. Kvalitní kompost postačí..
  • Pěstební plán K čemu je dobrý pěstební plán Pro nejčastější způsob pěstování zeleniny střídáním plodin si vytvoříme pěstební plán. Když ho dobře propracujeme, poslouží nám nejen na letošní rok, ale může se stát naším pěstebním modelem na mnoho dalších let. Záhony zelinářské zahrady si rozdělíme na čtyři díly – tzv. tratě. Na..
  • Příprava zeleninové zahrady na zimu Úklid zeleninové zahrady Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme. Zbytky..
  • Pěstování čekanky hlávkové na zahradě Čekanka hlávková vytváří podle druhu buď vysoké světle zelené hlávky, nebo kulaté zavinuté červené hlávky s bílými žebry. Vyséváme ji koncem června na záhon ve sponu 30×30 cm. Je částečně mrazuvzdorná, proto na záhoně vydrží dlouho. V kuchyni se čekanka hlávková upravuje jako salát, má nahořklou chuť. Podobné články: Pěstujeme rajčata Pěstování..