Fenykl (Foeniculum vulgare)



Pěstování fenyklu

Fenykl vyséváme od dubna přímo na stanoviště s kyprou půdou a dostatkem živin, pro zdárné pěstování potřebuje optimální podmínky. Naroste až dva metry vysoká rostlina, která se bude další roky sama vysemeňovat.

Sběr fenyklu

Sbíráme semínka nebo čerstvé mladé listy.

Použití v kuchyni

Fenykl je oblíbeným kořením francouzské kuchyně, připomíná chutí anýz. Přidává se do sladkého pečiva, omáček, salátů, rybích polévek apod. Dodává chuť zavařené červené řepě.

Fenykl (Foeniculum vulgare)

Fenykl (Foeniculum vulgare)

Léčivé účinky fenyklu

Čaj či odvar z fenyklu uvolňuje křeče a zmírňuje nadýmání.






  • Jak na jarní únavu Příčinou jarní únavy je méně slunečního svitu v zimním období a tím i méně vitamínu D. Dále pak kratší pobyt na čerstvém vzduchu, méně pohybu a přejídání. Vliv může mít i změna zimního času na letní. Jarní únava se projevuje snadnou a rychlou unavitelností až vyčerpáním. K návratu k normálu pomáhá správná životospráva,..
  • Pěstování saturejky Jednoletá saturejka zahradní neklade žádné zvláštní nároky na půdu. Uspokojivě se však vyvíjí pouze v případě, že přijde do půdy 2. trati, která je značně obohacena humusem (rašelinou) a živinami. Saturejka snáší i polostinná stanoviště. Na výsluní má však podstatně vyšší obsah účinných látek. Na výslunném místě obsahuje saturejka na stejné..
  • Medonosné rostliny Medonosné rostliny jsou takové, které mají velké množství nektaru a jsou tak přitažlivé pro včely. Většinou jsou také svými květy atraktivní, proto jsou výraznou dominantou každé zahrady. K medonosným rostlinám patří: Rozrazil rozprostřený (Veronica prostrata) je polštářová trvalka s hustým porostem. Květy jsou modré drobné, uspořádané do hroznů. Tuto rostlinu vysazujeme na..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..