Okrasné mučenky



Pěstování mučenky

Mučenka je popínavá liána, která se přichytává opory pomocí ovíjivých úponků. Úponky jsou dlouhé až 40 cm a u některých druhů i zdobné. Mučenky vytvářejí dlanitě laločnaté nebo jednoduché listy, které jsou vytrvalé.

Od jara do podzimu umístíme mučenku na plně oslněné stanoviště. Tato rostlina je původem z tropů, proto nemá ráda teploty pod 10 °C.

Velikost květináče volíme podle toho, jak velkou rostlinu chceme vypěstovat (začínáme od malých rostlin s malým květináčem). Ideální dobou pro přesazení do většího květináče je březen. Přesazujeme do kvalitního zahradního substrátu. Po přesazení mučenku seřízneme, protože květy se tvoří na jednoletých výhonech, které po řezu vyraší.

Okrasné mučenky

Okrasné mučenky

Během vegetace pravidelně přihnojujeme jednou za 14 dní. Mučenkám velmi prospívá letnění pod širým nebem. Dáváme ovšem pozor na teploty, které nesmí klesnout pod 10 °C.

Mučenku přezimujeme ve světlé bezmrazé místnosti.13

Opora pro mučenky

Opora je pro mučenky velmi důležitá. Do květináče umístíme oporu z drátu ve tvaru kruhu nebo dřevěnou konstrukci ve tvaru pyramidy. U velkých rostlin použijeme kovovou trelážní síť nebo „kari síť“.

Opadávání listů u mučenky

K opadávání listů může dojít při snížení teploty nebo při omezení zálivky. Při nedostatku světla v zimním období, je vhodné úměrně omezit zálivku, a naopak v létě zalévat více.

Množení mučenky

Mučenky můžeme množit výsevem semen nebo řízkováním, které je rychlejší a rostlina dříve kvete.






  • Voskovka (Hoya carnosa) Pěstujeme voskovku Voskovka 06 Voskovka je popínavě-plazivá dřevina – liána, proto potřebuje oporu. Můžeme ji podepřít řebříčkem nebo vést po oblouku z drátu. Listy voskovky jsou tvrdé, dužinaté, vejcové, široké asi 6 cm. Barvu mají tmavozelenou, pokrytou voskovým povlakem. V okolíku rozkvétající květy jsou bílé s červeným středem, jsou pevné, jakoby z vosku. Příjemně voní..
  • Pokojová rostlina Tenura (Sansevieria trifasciata) Tenura se považuje za staromódní rostlinu, i když právě ta výborně snáší suché ovzduší našich bytů. Sotva nalezneme odolnější pokojovou rostlinu, než je Tenura, pocházející z Nigérie. Ať jde o původní druh, o pěstovanou formu „Laurentii“ se žlutě lemovanými listy nebo o nízké kultivary „Hahnii“ a „Golden Hahnii“ (listy mají okraje..
  • Zimní zahrady Dříve byly zimní zahrady doménou spíše majetnější části naší populace. To naštěstí patří minulosti. Na zimní zahradu nemyslí jen projektanti nových domů, ale i ti, kteří se rozhodli pro rekonstrukci starší zástavby. Ve starších domech může zimní zahrada vzniknout například na místě verandy. Jaké květiny do zimní zahrady? Zimní zahrada..
  • Lopatkovec (Spathiphyllum) Lopatkovec neboli toulcovka pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Nejznámějším druhem je Spathiphyllum wallisii, která je vysoká asi 30 cm. Je výjimečná tím, že dokáže absorbovat formaldehyd, aceton a benzol. Lopatkovec má bílou až žlutou palici květu, který je kryt bílým toulcem. Listy jsou lesklé tmavozelené s dlouhými řapíky. Květ..