Pelyněk pravý v zahradě



Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) se ve volné přírodě vyskytuje na slunných místech. Coby rostlina je však velice vhodný i do zahrádky.

Jak pěstovat pelyněk pravý

Pelyněk pravý je dvouletá vytrvalá rostlina. V průběhu jednoho roku vyroste růžice a ve druhém roce stonek. Na jaře nezapomeneme odříznout všechny stonky, takže se pelyněk pravý stane trvalkou. Budeme-li rostlinu správně ošetřovat, můžeme mít každý rok vysoké výnosy.

Pelyněk pravý v zahradě

Pelyněk pravý v zahradě

Pelyněk pravý sklízíme vždy před kvetením, jelikož právě v té době obsahuje nejvíce účinných a léčivých látek. Kvete v červenci až v září, záleží na poloze. Sušíme ho na tmavých místech v průvanu.

Pelyněk pravý rozeznáme podle stříbřitých a chlupatých listů, světlezelených malých květů, ale také podle silné aromatické vůně, kterou vydává, když ho rozmačkáme mezi prsty.

Léčivé účinky pelyňku pravého

Jako léčivá bylinka se uplatní při zánětech středního ucha nebo při bolestech zubů. Je velice účinný také proti molům v domácnostech. Zvýšenou pozornost věnujeme dávkování, jelikož větší dávka je toxická.

Při pěstování pelyňku pravého, ale také dalších léčivých rostlin nesmíme používat umělá hnojiva. Rostliny pěstujeme zásadně v čistém prostředí.






  • Co kočky nenávidí a jak je udržet daleko od záhonů Kočky jsou krásnými a přátelskými společníky, ale když se pustí do prozkoumávání vaší zahrady, mohou způsobit drobné problémy. Existuje však několik věcí, které kočky obvykle nemají rády, a které mohou pomoci vytvořit přírodní bariéru, která udrží tyto chlupaté přátele dále od záhonů. Citrusové vůně a aromatické byliny Kočky nemají rády..
  • Smil kari (Helichrysum) a jeho pěstování Smil kari pochází z Turecka a je také známý jako maggi koření. Využívá se při přípravě orientálních jídel, drůbeže, ryb, rýže, majonéz nebo polévek a omáček. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Používá se k pročištění průdušek. Pěstování smilu Smil kari pěstujeme na slunném a nezamokřeném stanovišti. Na zimu je přesuneme do bezmrazové..
  • Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis) Jak pěstovat yzop Yzop je víceletá rostlina s atraktivními modrými či fialovými květy. Na pěstování je nenáročná, místy i zplaňuje. Má ráda propustnou půdu, slunce a na podzim hluboký řez. Sběr yzopu Yzop se používá čerství, k sušení se sbírá nať – sbíráme ji od července do září. Použití v kuchyni S yzopem lze..
  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování Pěstování rozmarýnu Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože. Sběr rozmarýnu Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem. Použití v kuchyni Rozmarýn je oblíbeným..