Kopr (Anetheum graveolens)
Pěstování kopru
Až metr vysoká jednoletá bylinka se vysévá přímo na stanoviště. Potřebuje slunce, dostatečnou vlhkost a půdu zásobenou živinami.
Sběr kopru
Od dubna do září otrháváme mladé lístky a nať, pro konzervaci i květenství. Lze také sušit a sbírat semena.
Použití kopru v kuchyni
Hodí se hlavně do okurkových a podobných salátů, omáček, tvarohů, rybích a vaječných jídel. Používá se při konzervaci zeleniny. Výborně se hodí do mléčných a houbových polévek.
Léčivé účinky kopru
Tiší zažívací obtíže a nadýmání. Doporučuje se kojícím matkám, podporuje tvorbu mléka.
- Koření v kuchyni – kmín Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru. Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice. Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a..
- Šalvěj lékařská Pěstování šalvěje lékařské Šalvěj lékařská patří mezi světlomilné trvalky. Má sivozelené svraskalé listy a modré květy. Množíme ji řízky nebo semeny. Použití šalvěje Nálev se používá, vzhledem k jeho stahujícím a antiseptickým účinkům, k vyplachování úst při paradontóze nebo při zánětech v ústech. Listy šalvěje přidáváme do tučnějších jídel. Šalvěj má také kosmetické..
- Meduňka lékařská Pěstování meduňky lékařské Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu. Použití meduňky Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním. Podobné články: Levandule na zahradě Libeček lékařský (Levisticum..
- Yzop lékařský Pěstování yzopu lékařského Yzop lékařský je trvalka, kterou do Evropy přinesli benediktinští mniši. Yzop potřebuje ke zdárnému růstu slunce a propustnou, nepodmáčenou půdu. Má drobné listy a výraznou kořenitou vůni. Květy yzopu jsou modrofialové nebo také bílé a růžové. Použití yzopu Listy yzopu přidáváme do tučných masitých jídel, do rybích..