Kopr (Anetheum graveolens)



Pěstování kopru

Až metr vysoká jednoletá bylinka se vysévá přímo na stanoviště. Potřebuje slunce, dostatečnou vlhkost a půdu zásobenou živinami.

Sběr kopru

Od dubna do září otrháváme mladé lístky a nať, pro konzervaci i květenství. Lze také sušit a sbírat semena.

Použití kopru v kuchyni

Hodí se hlavně do okurkových a podobných salátů, omáček, tvarohů, rybích a vaječných jídel. Používá se při konzervaci zeleniny. Výborně se hodí do mléčných a houbových polévek.

Kopr (Anetheum graveolens)

Kopr (Anetheum graveolens)

Léčivé účinky kopru

Tiší zažívací obtíže a nadýmání. Doporučuje se kojícím matkám, podporuje tvorbu mléka.






  • Smil kari (Helichrysum) a jeho pěstování Smil kari pochází z Turecka a je také známý jako maggi koření. Využívá se při přípravě orientálních jídel, drůbeže, ryb, rýže, majonéz nebo polévek a omáček. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Používá se k pročištění průdušek. Pěstování smilu Smil kari pěstujeme na slunném a nezamokřeném stanovišti. Na zimu je přesuneme do bezmrazové..
  • Pěstování plicníku na zahradě Plicník je bylinka, která se nejčastěji vyskytuje v lesích, kde na jaře v trsech hojně kvete. Pěstovat ji můžeme i na zahradě v trávě nebo na vlhčích místech ve skalce. Plicníky mají rády vlhčí půdy s větším množstvím humusu. Dobře se jim daří v polostínu, nejlépe pod listnatými stromy a keři. Plicník kvete brzy na..
  • Estragon (Artemisia dracunculus) Pěstování estragonu V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti. Sběr estragonu Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit. Použití v kuchyni Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..