Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka



Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu.

Pěstování Perily

Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je to jednoletá rostlina, která má ráda slunečné stanoviště. Můžeme ji pěstovat na zahradě nebo v květináči. Perilu sázíme do dobře propustné zeminy, pravidelně zavlažujeme a přihnojujeme hnojivem. Při výsadbě necháme kolem rostliny dostatek místa, protože se hojně rozrůstá do šířky.

Perila křovitá

Perila křovitá

Je to typická jednoletá bylinka s rychlým růstem. Mladé rostlinky často zaštipujeme, čímž podpoříme další růst a z rostlinek vyrostou pěkné košaté keříky, které dosahují výšky až 60 cm.

Sklízení Perily

Sklízíme jednotlivé listy a to tak, že je průběžně vyštipujeme. Perila se hodí jako koření do salátů, k masům a rybám.

Další využití Perily

Perilu můžeme využít také jako balkonovou rostlinu a vysadit ji do truhlíku, zvláště červenolistá odrůda je velmi dekorativní a přitahuje motýly.






  • Šalvěj lékařská Pěstování šalvěje lékařské Šalvěj lékařská patří mezi světlomilné trvalky. Má sivozelené svraskalé listy a modré květy. Množíme ji řízky nebo semeny. Použití šalvěje Nálev se používá, vzhledem k jeho stahujícím a antiseptickým účinkům, k vyplachování úst při paradontóze nebo při zánětech v ústech. Listy šalvěje přidáváme do tučnějších jídel. Šalvěj má také kosmetické..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Měsíček lékařský Bylinka měsíček lékařský Majoránka..
  • Pažitka Pěstování pažitky na zahradě Pažitka je známá již více jak 4000 let. Pěstujeme ji na slunných stanovištích. Nejčastěji se pažitka množí semeny nebo rozdělením starších rostlin. Rychlení pažitky Oblíbené je rychlení pažitky v zimních měsících. Před zamrznutím půdy vyryjeme několik trsů a vysadíme je do květináčů. Pak je uložíme někde na..