Slovníček substrátů aneb co je co?



Bentonit

Bentonit – šedá jílovitá hmota, v níž převládá jílový materiál montmorillonit, který má velkou schopnost na svém povrchu poutat hodně živin a vody. Bylo zjištěno, že už 200 g bentonitu na 1 m2 výrazně zlepšuje vlastnosti písčitých půd. Přidává se také do substrátů a je vhodný také k podestýlce koček.

Guáno

Guáno je hnojivo živočišného původu, které pochází z trusu mořských ptáků a je bohaté na fosfor a hořčík. Dováží se k nám z Jižní Ameriky a používá se především jako součást hnojiv pro zahrádkáře.

Hydrogel

Hydrogel je půdní sorbent, který ve formě práškového koncentrátu zadržuje vodu a živiny v půdě. Jeho částice na sebe vážou až 250násobné množství vody. Tím se zmenšují ztráty při přesazování nebo při přepravě a skladování rostlin. U přesazovaných rostlin umožňuje lepší kontakt kořenů s půdou. Často se používá do směsí se substráty a hnojivy. Z chemického hlediska je hlavní složkou polyakrylát sodný.

Keramzit

Keramzit jsou expandované jílové granuláty s hladkou povrchovou úpravou o velikosti 4 až 8 mm. Uplatňuje se např. při hydroponickém pěstování rostlin.

Slovníček substrátů aneb co je co?

Slovníček substrátů aneb co je co?

Kokosová vlákna

Kokosová vlákna působí příznivě na nesléhavost substrátu a prodlužuje jeho životnost.

Liadrain

Liadrain je drcené keramické hnojivo, které se používá jako přísado do speciálních substrátů. Zlepšuje především jejich fyzikální vlastnosti a napomáhá dlouhodobě regulovat vlhkost v kořenovém prostoru.

Mikroelementy

Do skupiny mikroelementů patří řada živin, které přijímají rostliny v malém množství, a proto mají toto označení. Také jsou nazývány jako stopové prvky. Zařazujeme sem železo, mangan, měď, zinek, bor a molybden. Jejich pravidelný přísun je většinou nutný jen na určitých stanovištích. Dále je třeba uvést, že k základním živinám patří dusík, fosfor, draslík, vápník, hořčík a síra.

Mykorhiza

Mykorhiza je symbiotické soužití hub s kořeny rostlin, které je vzájemně prospěšné. Houby pomáhají rostlinám v příjmu živin a vody. Rostliny jim zase poskytují cukry získané fotosyntézou. Proto má mykorhiza velký vliv na živost rostlin a měli bychom ji věnovat pozornost i na zahrádce.

Perlit

Perlit je lehká, zrnití a pórovitá hmota bílé barvy, vyráběná tepelným zpracováním vulkanické horniny. Používá se k provzdušňování většiny substrátů. Stabilizuje vlhkost v půdě a zlepšuje využívání hnojiv rostlinami.

Zeolity

Zeolity jsou křemičitany s mikroporézní strukturou, které se vyznačují mimořádnou schopností poutat vodu a živiny. Šetří tak vodu a podporují tvorbu kořenů. Zeolity se rovněž používají při výrobě hnojiv.






  • Co kočky nenávidí a jak je udržet daleko od záhonů Kočky jsou krásnými a přátelskými společníky, ale když se pustí do prozkoumávání vaší zahrady, mohou způsobit drobné problémy. Existuje však několik věcí, které kočky obvykle nemají rády, a které mohou pomoci vytvořit přírodní bariéru, která udrží tyto chlupaté přátele dále od záhonů. Citrusové vůně a aromatické byliny Kočky nemají rády..
  • Co je zelené hnojení Zelené hnojení zlepšuje půdu Zeleným hnojením se nazývá dočasná kultura zcela určitých rostlin. Během poměrně krátké doby obohatí půdu humusem, přispěje ke zlepšení půdní struktury, půdu odpleveluje, zlepšuje kvalitu písčité půdy, na svazích dokáže ochránit půdu před vodní erozí. Zelené hnojení můžeme použít jako předplodinu a mezikulturu, nebo jako následnou..
  • Jak vypěstovat meloun Meloun je možné v našem podnebí pěstovat na venkovních záhonech jen v teplých oblastech na jihu. Nejlépe je mu ve skleníku. Předpěstované sazenice vysazujeme koncem května nebo začátkem června. Neděláme kolem rostliny misky, aby mohla voda volně odtékat a nedocházelo k zahnívání kořenových krčků. Meloun cukrový U melounu cukrového s menšími žlutými melouny se..
  • Jak pěstovat lilek jedlý Lilek jedlý je náročný na teplo jako jiná teplomilná zelenina – např. zelenina. Nejčastěji jej pěstujeme na záhoně na černé netkané textilii. Jakmile lilek doroste do výšky 30 cm, uštípneme mu vrcholek, aby se rostlina rozvětvila. Vyšší odrůdy vyvazujeme ke kolíku. Zalévání lilku Pravidelně zaléváme. Lilek vyžaduje dostatek vláhy, aby..