Květen v okrasné zahradě



Práce v okrasné zahradě během května

Pivoňky, u kterých se během května přestaly vyvíjet poupata, jsou většinou napadena plísní. Tato choroba se vyskytuje za chladného a vlhkého počasí. Všechny napadené části rostliny ořežeme a spálíme.

V květnu vysazujeme dvouletky a letničky. Letničkami zaplňujeme prázdná místa v zahradě a místa po zatažených tulipánech.

Afrikány a ostálky sázíme na venkovní záhony až po 20. květnu, protože jsou velmi choulostivé na sebemenší mrazík. Navíc potřebují prohřátou půdu.

U keřových a stromkových růží se často vyvíjejí vlky, které vyrážejí z podnože. Jedná se o plané výhony, které nekvetou a oslabují rostlinu. Odřízneme je hned, jakmile je objevíme.

Pěstování růží v květnu

Pěstování růží v květnu

Jehličnany s pevným kořenovým balem můžeme vysazovat až do půlky května. Po výsadbě je chráníme před sluncem a pravidelně zaléváme, abychom usnadnily ujmutí rostlin.

Od poloviny května vysazujeme pampas dvoudomý a ostatní okrasné trávy.

Ve druhé polovině května vysazujeme již jen hrnkované trvalky s kořenovým balem.

ROK V ZAHRADĚ – březen, duben, květen






  • Okrasný barevný keř dřišťál Jak pěstovat dřišťál Dřišťál je trnitý keř, který může být opadavý nebo stálezelený. Je rozšířen po celém světě a obsahuje více jak 600 druhů. Dokáže růst ve velmi skromných podmínkách a vyhovují mu všechny půdy. Navíc je dřišťál odolný vůči suchu. Nejlépe se mu daří v mírně vlhkých půdách bohatých na..
  • Žluté trvalky v zahradě Zahradu můžeme promyšleně osadit květinami v barvě jednoho tónu tak, aby postupně kvetly od jara do podzimu. Ve žluté barvě kvetou na jaře narcisy a žluté tulipány. Léto prozáří žluté lilie nebo různé kultivary růží. Na podzim kvetou chryzantémy. Další žluté trvalky: Rudbeckia Herbstonne – vysoká trvalka, která dorůstá do výšky..
  • Krokus – Šafrán – Crocus Šafrán neboli krokus patří mezi oblíbené ozdoby jarních skalek. Vynikne i v záhoncích a předzahrádkách. Krokus kvete časně zjara bílými, žlutými, modrými, lila nebo fialovými květy. Květy mají nálevkovitý, trubkovitý nebo kulatý tvar. Listy krokusů jsou dlouhé, velmi úzké. Z jedné hlízy zpravidla vyrůstá 1 až 5 listů. Většina druhů krokusů je..
  • Ladoňky – Scilla Ladoňky – drobné cibuloviny Ladoňky patří mezi oblíbené drobné cibuloviny. Kvetou většinou modře, řidčeji i bíle nebo růžově. Zpravidla již počátkem března kvete ladoňka Miščenkova. Její světlemodré kvítky mají uprostřed každého plátku tmavší proužek. O něco později kvete ladoňka nicí, která má zářivě modré kvítky. Jak pěstovat ladoňku Snadno se..