Pěstování keříčkových fazolí



Keříčkové fazole

Od poloviny května a v červnu postupně vysejeme na dvakrát keříčkové fazole. Budeme je tak sklízet postupně. Dáváme přednost odrůdám s krátkou dobou vývoje.

Keříčkové fazole, které jsme vyseli v květnu, přihnojíme začátkem června dusíkatým hnojivem. Hnojivovou zálivku lijeme mezi řádky, abychom nepopálily listy rostlin. Rostliny nakonec ještě opláchneme sprchou čisté vody.

Keříčkové fazole, které rostou v ne příliš lehké půdě, si vystačí s malým množstvím vody. V období sucha je ovšem nutné fazole vydatně zalévat. Nejvíc vody potřebují v době květu, tj. od konce června do poloviny července. Dostatečnou zálivkou zároveň působíme proti napadení listů sviluškami. Sucho podporuje jejich šíření.

Keříčkové fazole

Keříčkové fazole

Svilušky na keříčkových fazolích

Jak poznáme, že fazole byly napadeny sviluškami? Na listech se objeví lehce zažloutlé skvrny. Většinou je to v období déle trvajícího sucha. V případě silnějšího napadení je nutný chemický postřik proti savým škůdcům.






  • Střídání plodin v zahradě Střídání plodin je osvědčenou zahradnickou technikou, která má mnoho výhod pro zdraví vaší zahrady i úrodu plodin. Tato praxe spočívá v systematickém zaměňování míst, na kterých pěstujete různé druhy zeleniny a plodin. Důvodem pro tuto metodu je minimalizace rizika šíření chorob, udržení půdy v dobrém stavu a optimalizace výživy rostlin...
  • Zelené hnojení Co použít jako zelené hnojivo? Při nedostatku hnoje a kompostu nebo při zakládání zahrady, můžeme zeleným hnojením obohatit půdu o humus a živiny, zlepšit její strukturu a potlačit zaplevelení. Na zelené hnojení jsou nejvhodnější bobovité rostliny jako hrách, vikev a bob, které po zarytí obohacují půdu i o dusík. Lze..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Léto na zahradě – červenec Začínáme sušit rozkvetlé květiny do zimních vazeb. Květy sušíme zavěšené stonky nahoru ve stínu a mírném průvanu. Mezi vhodné květiny na sušení patří: okrasné bodláky, slaměnky, šatery. Ovoce a zelenina v červenci V červenci začínáme sklízet drobné ovoce a peckoviny. Dbáme na to, abychom při sklizni stromy a keře nepoškodili. Rybíz..