Popínavé letničky



Jak pěstovat popínavé letničky

Popínavé letničky se skvěle hodí k zakrytí nevzhledného plotu, zastínění pergoly nebo popnutí zdi na terase. Jejich výhodou je, že rychle rostou. Navíc některé druhy není nutné předpěstovávat, ale můžeme je vysévat přímo na stanoviště.

Druhy popínavých letniček

Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) – patři mezi osvědčené popínavé letničky, která bohatě kvete pestrými květy. Navíc příjemně voní.

Lichořeřišnice (Tropaeolum) – bohatě kvetoucí letnička s mohutnými rostlinami. Tato popínavka snese i mírné zastínění. Květy je možné použít také k dekoračním účelům.

Povijnice nachová (Ipomoea purpurea) – vytváří dlouhé výhony, které dokáží během pár týdnů pokrýt nevzhlednou zeď.

Lichořeřišnice (Tropaeolum)

Lichořeřišnice (Tropaeolum)

Lablab purpurový Lablab purpureus) – patří k nejbujnějším popínavým letničkám. Je to rostlina příbuzná fazolu. Lodyhy jsou dlouhé až 5 metrů. Kvete fialově, přičemž květy jsou uspořádané do hroznů.

Černooká zuzana (Thunbergie) – tuto letničku je nutné předpěstovat nebo zakoupit sazenice. Dorůstá o výšky asi dvou metrů. Můžeme ji pěstovat i v truhlíku s ostatními letničkami.

Všechny popínavé letničky pravidelně přihnojujeme – odmění se nám bujným růstem a lavinou květů.





  • Vilec šplhavý (Cobaea scandens) Vilec nebo také kobea šplhavý patří mezi popínavé rostliny. Není u nás příliš rozšířen. Má velké zvonkovité květy až 8 cm, modrofialovou barvu a dorůstá do výšky až sedm metr. Roste velmi rychle a potřebuje hodně prostoru. Tato popínavá rostlina pochází z Ameriky – Mexika a Peru. Vilec je víceletá rostlina,..
  • Pnoucí růže Pnoucí růže jsou oblíbené k popnutí pergol, loubí nebo zahradních oblouků. Nejčastěji se pěstují kultivary kvetoucí červeně, bíle, růžově, žlutě. Květy mají většinou plné, ale i jednoduché. Při větších mrazech výhony pnoucích růží namrzají, proto pro ně vybíráme stanoviště v teplejší chráněné poloze. Řezání pnoucích růží Pnoucí růže vyžadují při jarním řezu..
  • Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) je oblíbená popínavá letnička dorůstající do výšky až 150 cm. Semena se vysévají koncem března až začátkem dubna přímo na stanoviště k lehké opěrné konstrukci nebo drátěnému plotu. Pěstování hrachoru Vyséváme do hloubky 5 cm na vzdálenost asi 20 cm. Hrachor vonný kvete v různých barvách od druhé..
  • Velkokvětý plamének – Clematis Pěstování plaménků Velkokvěté plaménky patří na našich zahradách k nejoblíbenějším popínavým dřevinám. Aby plaménky bohatě kvetly, potřebují úrodnou humózní a propustnou půdu na slunném stanovišti. Současně je však nutné, aby spodní část rostliny, tzv. krček, byl zastíněný proti jižnímu slunci. Na zastínění podsazujeme nízkými keři nebo polštářovitými trvalkami, např. floxy. Stříhání..