Ruj vlasatá – okrasný keř



Ruj vlasatá je okrasný keř, který dorůstá do maximální výšky 5 metrů a šířky až 4 metry. Krásně se vyjímá před tmavě zelenými jehličnany. Vyniká květy i listy.

Tento keř kvete v období od června do července drobnými květenstvími ve velkých latách. Věty jsou bílé a dlouho vydrží. Vypadají velmi netradičně a zajímavě. Listy jsou podlouhle oválné. Podle odrůdy mají barvu zelenou nebo tmavě červenou s oranžovým až červeným zbarvením.

Ruj vlasatá – okrasný keř

Ruj vlasatá – okrasný keř

Pěstování ruje vlasaté

Ruj vlasatou vysazujeme na stanoviště, které je celý den osluněné. Dobře snáší také sušší polohy. Půda by měla být suchá až čerstvá, vápenitá, písčito-hlinitá. Umisťujeme ji jako solitéru nebo jako dominantní keř ve volné skupině dřevin.

Péče o ruj vlasatou

Aby zůstala zachována plnost květů a mohla se rozvinout přirozená forma růstu, ruj nestříháme.






  • Muchovník Lamarkův (Amelanchier lamarckii) – okrasný keř Muchovník Lamarkův je keř nebo také strom, který dorůstá do výšky 5 až 8 metrů a šířky 3 až 5 metrů. Je na pěstování nenáročný. Dekorativní jsou květy a listy. Květy mají barvu krémově bílou a objevují se na jaře, v dubnu a květnu dříve, než listy. Rostou v dlouhých hroznech a..
  • Pěstování šeříků Šeříky jsou opadavé keře kvetoucí začátkem května. Jsou to světlomilné dřeviny, které dobře snáší sušší období i větší mrazy. Šeříky můžeme pěstovat jako solitéry nebo z nich vytvářet volně rostoucí živé ploty. Šeříky mají velké množství kultivarů, k nejznámějším patří: Šeřík obecný (Syringa vulgaris) K nejznámějším patří šeřík obecný (Syringa vulgaris), který dorůstá..
  • Podzimní nebo jarní výsadba ovocných dřevin Podzimní výsadba ovocných dřevin Ovocné dřeviny většinou vysazujeme na podzim. Při podzimní výsadbě sazenice vytvoří ještě do zámrazu půdy nové sací kořínky a na jaře startují do nového růstu dříve a rychleji než při jarní výsadbě. Během vegetace vytvoří pak stromky i keře větší letorosty a mají rok předstih před..
  • Aronie černá Aronie černá je botanicky příbuzná s jeřábem moravským. Aronii se říká také jeřáb černý. Pěstuje se jako keř dorůstající výšky až 2 metry nebo jako stromek s 1 až 1,5 metrů vysokým kmínkem. Plody aronie Černé plody aronie obsahují mnoho vitamínů. Zvláště cenný je vitamín P (rutin), který přispívá k zachování pružnosti cév,..