Muchovník Lamarkův (Amelanchier lamarckii) – okrasný keř



Muchovník Lamarkův je keř nebo také strom, který dorůstá do výšky 5 až 8 metrů a šířky 3 až 5 metrů. Je na pěstování nenáročný. Dekorativní jsou květy a listy.

Květy mají barvu krémově bílou a objevují se na jaře, v dubnu a květnu dříve, než listy. Rostou v dlouhých hroznech a medově voní. V srpnu se v nich tvoří malé, nachově červené, za syrova jedlé malvičky. Listy jsou vejčité, tmavozelené, na podzim zbarvené do žluté až oranžovočervené.

Muchovník Lamarkův (Amelanchier lamarckii)

Muchovník Lamarkův (Amelanchier lamarckii)

Jak pěstovat muchovník Lamarkův

Muchovníku se nejlépe daří v polostínu, nepotřebuje pravidelné zavlažování – pouze v období velkého sucha. Keř vysazujeme do normální půdy, může být vápenitá a suchá. Tento keř není potřeba stříhat, ani řezat. V podstatě nepotřebuje žádnou péči.

Vynikne jako samostatně rostoucí dřevina v okrasné zahradě. Nebo jej můžeme vysazovat ve skupinách po několika rostlinách. Taktéž je možné muchovník vysazovat do živých plotů. Díky dekorativním listům a květům krásně vynikne na pozadí okrasných květinových záhonů.






  • Okrasný barevný keř dřišťál Jak pěstovat dřišťál Dřišťál je trnitý keř, který může být opadavý nebo stálezelený. Je rozšířen po celém světě a obsahuje více jak 600 druhů. Dokáže růst ve velmi skromných podmínkách a vyhovují mu všechny půdy. Navíc je dřišťál odolný vůči suchu. Nejlépe se mu daří v mírně vlhkých půdách bohatých na..
  • Pěstujeme japonský javor Japonské javory jsou kompaktní dřeviny s keřovitým růstem a dobrou tvarovatelností. Tvarovat můžeme pomocí řezu nebo vyvazováním. Tyto dřeviny vnášejí do zahrad barevnost v podobě proměnlivosti listů, v závislosti na ročním období. Je vyšlechtěno nepřeberné množství kultivarů, které jsou tvarově i barevně výrazné po celou dobu vegetace. Jak pěstovat japonský javor Než začneme..
  • Jeřáb – plody zvané jeřabiny Jeřabiny jsou plody jeřábu obecného nebo jeřábu sladkoplodého. Pěstování jeřábu Listy jedlé sladkoplodé odrůdy jsou pilovité jen do poloviny své délky. Jeřáby jsou 5 až 10 metrů vysoké stromy s poměrně řídkou korunou a jsou vhodné i pro menší zahrady. Jedlé jeřabiny Plody jsou jen zřídka napadány škůdci, nemusí se tedy..
  • Jaké okrasné dřeviny vybrat do zahrady? Okrasné dřeviny vybíráme podle velikosti zahrady, půdních a klimatických podmínek a také podle orientace pozemku na světové strany. Pravidla pro výběr okrasných dřevin: Opatříme si seznam okrasných dřevin, ve kterém je uvedena doba kvetení, barva květů, olistění, plody, nároky na půdu, světlo, vláhu, atd. Podle prostorových možností zahrady vybíráme druhy..