Suché počasí a jeho vliv na zeleninu



Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha.

Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem

V období sucha je důležité poskytovat dostatečné množství vody rostlinám. Nedostatek vlhkosti může vést k jejich vadnutí, nedostatečnému růstu a snížení výnosu. Je důležité zalévat rostliny pravidelně a hloubkově, aby se voda dostala ke kořenům. Použití mulče na povrchu půdy může pomoci udržovat vlhkost a snižovat ztráty vody.

Mulčování je jednou z efektivních technik, které pomáhají udržovat vlhkost půdy. Mulčovací materiál, jako je sláma, listí nebo kůra ze stromů, se používá k pokrytí půdy kolem rostlin. To pomáhá zadržovat vlhkost, snižuje odpařování a zabraňuje růstu plevelů. Mulčování také pomáhá udržovat teplotu půdy vyrovnanou a chrání kořeny rostlin před přehřátím.

Přímé sluneční paprsky mohou být pro některé druhy zeleniny příliš intenzivní a způsobovat spálení nebo vadnutí rostlin. Pokud je možné, poskytněte zelenině částečný stín pomocí sítě nebo závěsných tkanin. To pomůže snížit přímý účinek slunce a minimalizovat stres způsobený vysokými teplotami.

Suché počasí a jeho vliv na zeleninu

Suché počasí a jeho vliv na zeleninu

Výběr odolných odrůd rostlin

Při výběru odrůd zeleniny se zaměřte na ty, které jsou odolné vůči suchu a vyžadují méně vody. Existují odrůdy zeleniny, které jsou speciálně vyšlechtěny pro pěstování v suchých podmínkách a mají vyšší odolnost vůči nedostatku vlhkosti. Informujte se v zahradnickém centru nebo od místních odborníků, které odrůdy jsou nejvhodnější pro váš region a klimatické podmínky.

Omezení výsadby

V období sucha je vhodné omezit počet rostlin, které vysazujete, aby bylo možné lépe kontrolovat jejich zavlažování. Méně rostlin znamená méně vody, kterou je třeba přidávat, a umožňuje lépe se zaměřit na péči o každou rostlinu individuálně. Před výsadbou zeleniny je vhodné připravit půdu tak, aby měla dobrou strukturu a retenci vlhkosti. Doporučuje se provést půdní analýzu, abyste zjistili její pH a živiny, a případně dodat potřebné příměsi, jako je kompost, který zlepší retenci vlhkosti a živin v půdě.

Pravidelně sledujte stav zeleniny a reagujte na příznaky sucha. Příznaky nedostatku vlhkosti zahrnují zvadlé listy, suchou půdu, a zpomalený růst. Pokud zjistíte tyto známky, okamžitě zvyšte zálivku nebo zvažte další opatření, jako je stínění rostlin.






  • Jak vyrobit listovku Nejlépe se k výrobě listovky hodí shrabané listí z okrasné i užitkové zahrady, které je nejlepší. K čemu se hodí listovka Listovka se hodí jako substrát pro výsev a také k pěstování různých rostlin, většinou v kombinaci s jiným druhem zeminy. Výroba listovky Listí na podzim shrabeme a vložíme do kompostéru, který si můžeme také vyrobit..
  • Špenát zelný Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů. Pěstování špenátu Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme..
  • Pěstování čekanky hlávkové na zahradě Čekanka hlávková vytváří podle druhu buď vysoké světle zelené hlávky, nebo kulaté zavinuté červené hlávky s bílými žebry. Vyséváme ji koncem června na záhon ve sponu 30×30 cm. Je částečně mrazuvzdorná, proto na záhoně vydrží dlouho. V kuchyni se čekanka hlávková upravuje jako salát, má nahořklou chuť. Podobné články: Pěstování listové zeleniny..
  • Prevence proti škůdcům a chorobám na zahradě Největší prevencí na zahradě proti škůdcům a chorobám je především pravidelné pletí a likvidace zahradního odpadu. Likvidujeme otrhané nebo spadané listy a plevele. Ložisky pro vznik a šíření chorob jsou staré květináče. Také pravidelné zalévání a přihnojování je prevencí proti škůdcům a chorobám. V zahradě podporujeme přirozené predátory, jakými jsou např...