Heřmánek pravý (Chamomilla recucita)



Heřmánek pravý je jednoletá příjemně vonící bylina. Terčové květy jsou žluté, okvětní lístky bílé. Lůžko je vyklenuté a duté, tím se výrazně liší od dalších druhů, jako např. heřmánkovec nevonný.

Jak se pěstuje heřmánek pravý

Heřmánek je rozšířeným plevelem po celém světě, množí se výsevem. Zároveň je to důležitá kulturní plodina. Pěstuje se na velkých plochách, sběr provádějí speciální kombajny. Po usušení prochází droga válci, kde dochází k odstopkování, zpracování končí sírováním.

Heřmánek pravý (Chamomilla recucita)

Heřmánek pravý (Chamomilla recucita)

Drogou jsou květní úbory. U heřmánku bylo zjištěno více než 100 účinných látek a výzkum dalších ještě není ukončen. Nejdůležitější látkou je silice s modravým azulenem. Heřmánek působí jako silné spasmolytikum a má i sedativní účinek na psychiku.

Užití heřmánku je velice všestranné, běžně používanou formou je nálev. Při sbírání heřmánku pro vlastní potřebu nebo pro výkup je důležité dodržovat sušící teplotu, aby při sušení nepřesahovala 20 °C, jinak dochází k rozpadu květu a ke ztrátě azulenu. Azulen se u heřmánku vyskytuje přirozeně, nejčastěji se využívá jako přírodní barvivo. Má tmavě modrou až fialovou barvu.






  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Bylinky a babské rady Jak se zbavit plísně na nohou Na odvar použijeme jetel luční (cca množství, které se vejde do zavařovací sklenice 0,7 l). Vaříme tak dlouho, až zhoustne a pak necháme vychladnout. Vzniklou kašičku nanášíme na dobře umyté nohy a opakujeme tak dlouho, dokud plíseň nezmizí. Bolesti zad a svalů Na bolesti..
  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování Pěstování rozmarýnu Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože. Sběr rozmarýnu Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem. Použití v kuchyni Rozmarýn je oblíbeným..
  • Jak pěstovat brutnák lékařský Pěstování brutnáku lékařského Brutnák lékařský je jednoletá bylina z čeledi brutnákovitých. Dorůstá do výšky 40 až 60 cm. Jedná se o modře kvetoucí letničku, kterou mají rády včely. Semena brutnáku vyséváme od března. Roste ve všech půdách. Nedostatek vody a sucho se projevuje tenkým a tuhým listem. Pokud chceme zpracovávat celé..