Prevence proti škůdcům a chorobám na zahradě



Největší prevencí na zahradě proti škůdcům a chorobám je především pravidelné pletí a likvidace zahradního odpadu. Likvidujeme otrhané nebo spadané listy a plevele. Ložisky pro vznik a šíření chorob jsou staré květináče. Také pravidelné zalévání a přihnojování je prevencí proti škůdcům a chorobám.

V zahradě podporujeme přirozené predátory, jakými jsou např. žáby, ježci, ptáci, slunéčka sedmitečná nebo pestřenky. Našimi ekologickými pomocníky se můžou stát také zlatoočka, lumci, střevlíci a denivky. Před výsadbou nových rostlin zkontrolujeme, zda spodní strana listů a nové výhonky nejeví známky výskytů škůdců nebo chorob. Kupujeme pouze takové odrůdy, které jsou odolné proti chorobám, které jsme již v minulosti ve své zahradě objevili. V případě napadení je nutné tyto rostliny buď spálit, nebo je vyhodit do popelnice. Nikdy je nedáváme na kompost! Mezi rostlinami dodržujeme dostatečný odstup tak, aby ve volném prostoru mohl proudit vzduch. Teplo a vysoká vzdušná vlhkost je dokonalým prostředím pro vznik chorob a výskyt škůdců. To platí zejména pro skleníky, kde navíc zajistíme pravidelné větrání.

Choroby a škůdci na zahradě

Choroby a škůdci na zahradě







  • Jak ochránit záhony před kočkami Zahrada plná čerstvých zeleninových plodin může být lákavým místem pro kočky, které si rády vyhrabávají půdu nebo používají záhon jako místo pro své potřeby. Mohou tak způsobit škody na zelenině a bylinách. Jak záhony před kočkami uchránit? Citrusová kůra a aromatické bylinky Kočky nemají rády vůni citrusových plodů. Umístěte kůru..
  • Škvoři v zahradě Škvoři v přiměřeném množství jsou v zahradě užiteční, protože požírají mšice, roztoče, živí se nakladenými vajíčky, případně sporami hub. Když se škvoři přemnoží, dokáží zničit mladé lístky a květy mnoha rostlin, např. chryzantém, jiřinek a plaménků. Ekologická likvidace škvorů Vezmeme květináč, který naplníme mechem nebo dřevitou vatou a obrácený jej nasuneme na..
  • Jak se bránit padlí na rostlinách Klimatické výkyvy můžou vážně ohrozit jak okrasnou, tak užitkovou zahradu. Velké sucho nebo naopak velké vlhko ničí nejen vegetaci, ale extrémní počasí napomáhá šíření určitých druhů nemocí a škůdců. V horkém suchém létě se u rostlin může objevit nepříjemná choroba padlí. Je to práškově bílá nebo našedlá houba objevující se na..
  • Choroby tulipánů Virová pestrokvětost tulipánů Virová pestrokvětost je choroba tulipánů, která se ze začátku ani jako choroba netváří. Květy jsou jen barevně žíhané, postupně se rostliny špatně vyvíjejí. Takto napadené rostliny ihned zlikvidujeme, aby nedošlo k napadení i dalších tulipánů. Houbové choroby tulipánů Tulipány a především jejich cibule trpí mnoha houbovými chorobami –..