Mšice – škůdce českých zahrad



Jak mšice škodí rostlinám

Nejrozšířenějším škůdcem českých zahrad je mšice. Mšice jsou velké 0,5 až 6 mm. Jsou buď okřídlené nebo bezkřídlé. Mšice škodí sáním šťáv. Rostliny navíc reagují na podráždění změnou barvy nebo svinováním a dalšími deformacemi. Mšice rovněž přenášejí virové choroby.

Druhy mšic

  • Mšice srstková – napadá srstky a angrešty. Rostlinám se postupně ohýbají listy a vznikají hustá listová hnízda na vrcholcích výhonů. Dospělá mšice je vždy světle zelená a porostlá delšími chloupky.
  • Mšice jabloňová – napadá především jabloně a hrušně, ale i hlohy, mišpule, jeřáby a skalník. Je zelená, vyvolává silné svinování listů a chřadnutí a usychání celých výhonů.
  • Mšice švestková – přezimuje jako vajíčko, v dubnu se z vajíček vylíhnou larvy, dospívají a vytvářejí na rubu lístků švestek, trnek a slív husté kolonie. Napadené listy se jen nepatrně svíjejí na okrajích, výhony ustávají v růstu, zakrňují a zasychají. Plody se vyvíjejí špatně a opadávají.

Jak se zbavit mšic?

V zahradě si se mšicemi dobře poradí slunéčka sedmitečná nebo pestřenky, lidově zvané vosičky. Pokud budeme likvidovat chemicky, musíme počítat s tím, že postřik působí zpravidla dva týdny.

Mšice, škůdci na zahradě

Mšice, škůdci na zahradě







  • Problémy při pěstování kopru Kopr, s jeho svěží chutí a výraznou vůní, je oblíbenou bylinkou ve světě kulinářství. 08 Přemnožení kopru Kopr má tendenci rychle se šířit a občas může vyžadovat kontrolu, aby nedominovat ostatním rostlinám. Semena kopru se snadno samovolně rozptylují a mohou vést k nekontrolovanému růstu. Abychom tomu předešli, doporučuje se pravidelně..
  • Chřestovníček – škůdce lilií a růží Chřestovníček liliový Chřestovníček liliový, nápadně červený brouk, napadá nejen lilie, ale třeba i růže. Dospělci i larvy se živí rostlinami a jedinou biologickou ochranou je mechanické sbírání. To bude u růží asi trochu komplikované. Příznaky poškození rostlin chřestovníčkem Chřestovníček liliový ničí především listy. Vykusuje do nich půlkruhové výkusy. Listy pak..
  • Kůrovci – škůdci okrasných stromů Existuje několik druhů kůrovců, kteří napadají okrasné stromy. Mezi ně patří jilmový brouk, který přenáší obávanou houbovou chorobu jilmů. Napadení okrasných stromů Kůrovci vrtají chodbičky buď hlouběji v dřevě, nebo těsně po kůrou. Brouci napadají hlavně zesláblé stromy – udržováním dobrých růstových podmínek lze napadení předcházet. Poškozené větve odstraňujeme.   Podobné..
  • Preventivní opatření před škůdci a chorobami Mnohé choroby a škůdci se množí v důsledku špatného postupu při pěstování rostlin. Dobrou prevencí před škůdci a chorobami je správné obdělávání půdy a zlepšování její úrodnosti organickými a průmyslovými hnojivy a úprava půdní reakce pravidelným vápněním. Důležité je také používat zdravé osivo a sadbu, pěstovat odrůdy odolné nebo alespoň tolerantní..