Bělásek zelný – škůdce



Škůdce košťálovin

Bělásek zelný je známý zejména pěstitelům košťálovin. První motýli se objevují začátkem května, dospělí jedinci poletují od července do srpna. Mladé housenky se objevují od července na rubu listů košťálovin. V této době je lze mechanicky hubit. Dospělé housenky dokáží decimovat listovou plochu živých rostlin. Nejvíce je běláskem ohrožen květák, kapusta, bílé zelí, trochu také zelí červené.

Bělásek zelný, škůdce košťálovin

Bělásek zelný, škůdce košťálovin







  • Co platí na zahradní škůdce? Na zahradní škůdce platí ekologické, biologické a chemické přípravky a také správné postupy při pěstování jednotlivých rostlin. Chemické přípravky by měly být používány až jako druhá volba, když selžou ekologické a biologické cesty vedoucí ke zničení zahradních škůdců. Zkušení zahrádkáři často používají tzv. lapače, lepové desky. Tyto lapače zachycují škůdce..
  • Kůrovci – škůdci okrasných stromů Existuje několik druhů kůrovců, kteří napadají okrasné stromy. Mezi ně patří jilmový brouk, který přenáší obávanou houbovou chorobu jilmů. Napadení okrasných stromů Kůrovci vrtají chodbičky buď hlouběji v dřevě, nebo těsně po kůrou. Brouci napadají hlavně zesláblé stromy – udržováním dobrých růstových podmínek lze napadení předcházet. Poškozené větve odstraňujeme.   Podobné..
  • Pravidla chemické ochrany rostlin Při práci vždy používáme ochranný oblek a pomůcky, jako např. gumové rukavice, plášť, holínky, pokrývku hlavy z nepromokavého materiálu, šátek na krk, ochranné brýle nebo obličejový štít z plexiskla. Postřik připravujeme na volném prostranství, ne v uzavřené místnosti, aby nedošlo k nadýchání nebezpečných toxických výparů. Připravujeme jen takové množství, které ten den, nejvýše následující..
  • Choroby a škůdci rododendronů a azalek Listy u rododendronů Svinuté listy jsou znamením, že keře trpí suchem (i v zimě), je nutná zálivka. Žluté listy znamenají, že je v půdě obsažen vápník. Je třeba upravit složení půdy. Azalky jsou keře buď stálezelené, nebo poloopadavé. Jsou to nízké keře, které se rozkládají do šířky. Kvetou v květu velkým množstvím květů...