Květopas jabloňový – škůdce



Škůdce květopas jabloňový

Květopas jabloňový je dalším nepříjemný nájemník našich zahrad. Začíná se objevovat v době květu jabloní. Že květopas na jabloních bydlí, poznáme tak, že se některá poupata nerozvinou, zůstanou uzavřená a získají rezavě hnědou barvu.

Larvy se kuklí uprostřed těchto zaschlých květů, teprve potom z nich vylétnou dospělí jedinci – brouci. Mladí brouci květopase ožírají nejdříve listy a plody a v červnu se schovávají do úkrytů, kde zůstanou do konce srpna. Pak znovu vylezou a hledají si zimoviště.

Květopas dokáže snížit úrodu jablek až o 50%. Jestliže jsou jabloně rozkvetlé, ale přesto jsou květy rezavé, nejedná se o květopase, ale o jarní mrazík.

Květopas jabloňový, poškozené květy

Květopas jabloňový, poškozené květy







  • Problémy při pěstování kopru Kopr, s jeho svěží chutí a výraznou vůní, je oblíbenou bylinkou ve světě kulinářství. 08 Přemnožení kopru Kopr má tendenci rychle se šířit a občas může vyžadovat kontrolu, aby nedominovat ostatním rostlinám. Semena kopru se snadno samovolně rozptylují a mohou vést k nekontrolovanému růstu. Abychom tomu předešli, doporučuje se pravidelně..
  • Silné deště a výkyvy počasí v zahradě Silné deště nebo výkyvy počasí způsobují rozšíření houbových chorob, které pak napadají okrasné a užitkové rostliny na zahradách. Moniliový úžeh květů meruněk Tato choroba se šíří v chladném a deštivém počasí. Způsobuje kalamitu ve formě neúrody meruněk. Blizny květů jsou při nepříznivém počasí a teplotách pod 12 °C, infikovány zárodky houby..
  • Škůdci a choroby košťálové zeleniny Pro výsadbu používáme vždy zdravou sadbu, košťáloviny nikdy nepěstujeme na záhoně, kde se choroba vyskytla, a to nejméně 4 až 6 let a kořeny i zdravých rostlin po sklizni nedáváme do kompostu, ale po usušení je pálíme. K dobrému vývoji rostlin přispívá časté okopávání, zalévání a přihnojování, nejlépe zředěnými tekutými průmyslovými..
  • Škvoři v zahradě Škvoři v přiměřeném množství jsou v zahradě užiteční, protože požírají mšice, roztoče, živí se nakladenými vajíčky, případně sporami hub. Když se škvoři přemnoží, dokáží zničit mladé lístky a květy mnoha rostlin, např. chryzantém, jiřinek a plaménků. Ekologická likvidace škvorů Vezmeme květináč, který naplníme mechem nebo dřevitou vatou a obrácený jej nasuneme na..