Jak pěstovat mochnu



Mochna – Potentilla – patří mezi trvalky a opadavé keře, je oblíbená pro květenství malých miskovitých květů. V případě příznivého počasí otevře svoje květy už v druhé polovině dubna. Vysoké druhy mochny se hodí do záhonových lemů. Zakrslým druhům se bude skvěle dařit ve skalkách.

Umístění mochny

Mochna je plně mrazuvzdorná, svědčí jí plné slunce. Květy oranžově, červeně a růžově kvetoucích kultivarů se nejlépe vybarvují v polostínu. Mochna potřebuje dobře provzdušněnou půdu. Vytrvalé druhy množíme na podzim semeny nebo na jaře či na podzim dělením.

Mochna, keř do zahrady

Mochna, keř do zahrady







  • Sázíme ovocné stromky Jak sázet ovocné stromky? Podzim je ideální doba pro výsadbu ovocných stromků. Zakoupené sazenice vysadíme co nejdříve. Pokud sázíme až za několik dní po nákupu, musíme sazenice ošetřit tak, aby jim nezaschly kořeny. Dáme je do studeného sklepa a kořeny kropíme vodou nebo je přikryjeme mokrými hadry. Můžeme je také..
  • Opadavé dřeviny do stínu Hortenzie Z opadavých dřevin se na chráněném místě v polostínu s živnou humózní a dostatečně vlhkou půdou dobře daří hortenziím. Hortenzie velkolistá má bílé, růžové, červené nebo modré polokulovité květy. Hortenzie latnatá má bílá květenství latovitého tvaru. Keře hortenzie jsou vysoké 1 až 2 metry a dobře se uplatní jako solitéry nebo v menších..
  • Pěstování ořechů – vlašský ořech Jak pěstovat ořechy Ořechy jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Ze všeho ovoce mají nejvíce bílkovin a tuků a jsou tak energeticky nejvydatnější. Ořechy obsahují vitamíny skupiny B a důležité minerální látky, např. vápník, železo a fosfor. V našich podmínkách jsou nejvíce pěstované vlašské a lískové ořechy. Vlašský ořech Ořešáku vlašskému neboli..
  • Mandloň nízká – Amygdalus nana Pěstování mandloně Mandloň nízká je keř vysoký cca 1 metr s tenkými větvičkami, které jsou v dubnu bohatě obaleny růžově červenými květy. Pro svůj nízký vzrůst se hodí i do malých zahrádek a velkých skalek. Při výběru stanoviště přihlížíme k tomu, že keř se postupně rozrůstá do šířky, protože vytváří četné výhony z kořenových..