Špenát zelný



Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů.

Pěstování špenátu

Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme od července do poloviny srpna. Pokud vyséváme v září, sklízíme špenát až na jaře. Během růstu špenát přiměřeně zaléváme, zejména 3 až 4 týdny před sklizní.

Špenát zelný, pěstování

Špenát zelný, pěstování







  • Začátečník v pěstování zeleniny – na co si dát pozor Začátečník v pěstování zeleniny může být nadšený a plný naděje, ale existuje několik věcí, na které by si měl dát pozor, aby se mu dařilo. Za prvé, je důležité zvolit si správné místo pro zahradu. Musí být dobře osvětlené, mít dostatek slunce a být chráněné před větrem. Také by mělo..
  • Pěstební plán K čemu je dobrý pěstební plán Pro nejčastější způsob pěstování zeleniny střídáním plodin si vytvoříme pěstební plán. Když ho dobře propracujeme, poslouží nám nejen na letošní rok, ale může se stát naším pěstebním modelem na mnoho dalších let. Záhony zelinářské zahrady si rozdělíme na čtyři díly – tzv. tratě. Na..
  • Příprava zeleninové zahrady na zimu Úklid zeleninové zahrady Na záhonech necháváme jen růžičkovou a kadeřavou kapustu, zimní pór, kozlíček-polníček, kořeny černého kořenu, pastináku, případně kořeny petržele a mangoldu. Proti mrazu je přikryjeme listím a chvojím. Ostatní na podzim sklizenou zeleninu, uloženou ve sklepě nebo v zazimovací jámě, kontrolujeme, zda se nekazí a běžně ji konzumujeme. Zbytky..
  • Jarní práce na zahradě – duben Růže a dřeviny na jaře Na začátku dubna můžeme růžím oddělat přikopčenou hlínu. Růže, které jsme vysadili na podzim, seřízneme na tři očka, starší můžeme ponechat na 5 až 8 oček. Stromkové růže připevníme k opoře. V dubnu sázíme později rašící opadavé dřeviny, např. dub, skalník, vilín, jehličnany a stále..