Antraknóza – nemoc ovocných dřevin



Antraknóza způsobuje předčasný opad listů rybízu a angreštu. Na vině je houba pakustřebka rybízová. Infekce se nejdříve projevuje drobnými 1 až 2 mm velkými žlutozelenými skvrnkami, které se později zvětšují a hnědnou, listy žloutnou. Jako ochrana proti této chorobě se doporučuje likvidace napadených listů a pěstování odolnějších odrůd.

Rybíz

Rybíz







  • Škůdci okrasných rostlin Obaleč šípkový (Croesia bergmanniana) Obaleč šípkový na sebe upozorní tím, že mladé listy výhonků jsou omotány jedinou pavučinkou. V ní najdete asi 1,5 cm velké housenky, které škodí žírem. Vzrůstný vrchol tak nemůže pokračovat ve vývoji. Nejčastějším bojem s obalečem šípkovým je rozmačkání housenek přímo v pavučinkách, nebo ořezávání obalených větviček a jejich spálení...
  • Jak bojovat proti krtkům, hrabošům, mšicím a mravencům bez chemie Hraboši Česnekem můžeme zcela úspěšně bojovat proti hrabošům. Stačí jej vysadit do kruhu kolem stromů a milí hraboši ponechají kořenový systém stromů v uctivé vzdálenosti. Hraboši totiž nesnášejí česnekovou vůni. Mšice Máme-li keře silně napadené mšicemi, pomůže koupel, ovšem krátká, v 55 °C teplé vodě. Postižené konce letorostů nebo větví namočíme pokud..
  • Kadeřavost listů – nemoci ovocných dřevin Kadeřavost listů se objevuje při vlhkém počasí u broskvoní. Na mladých listech se v květnu vytvoří nejprve světlezelené nebo červené skvrny, později zduřelé puchýře. Během června napadené listy uschnou a opadají. Prevence kadeřavosti listů: Chemický postřik pro omezení této choroby. Podobné články: Ořechy – choroby a škůdci, sklizeň a uskladnění Americké..
  • Květopas jabloňový – škůdce Škůdce květopas jabloňový Květopas jabloňový je dalším nepříjemný nájemník našich zahrad. Začíná se objevovat v době květu jabloní. Že květopas na jabloních bydlí, poznáme tak, že se některá poupata nerozvinou, zůstanou uzavřená a získají rezavě hnědou barvu. Larvy se kuklí uprostřed těchto zaschlých květů, teprve potom z nich vylétnou dospělí..