Uložení zeleniny v zimě



Uložení zeleniny v pařeništi

pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby uskladněná zelenina nehnila a neplesnivěla.

Uložení zeleniny v zazimovací jámě

Zazimovací jámu použijeme, pokud nemáme k dispozici ani sklep, ani pařeniště. Zazimovací jámu vyhloubíme v místě, kde není vysoká hladina podzemní vody. Jáma má mít hloubku cca 1 metr. Uložíme do ní kořenovou zeleninu a košťáloviny i s kořenovými baly. Zazimovací jámu přikryjeme prkny, při velkých mrazech ještě balíky slámy nebo deskami polystyrénu.

Uložení zeleniny ve sklepě

Než uložíme zeleninu do sklepa, dobře jej vyvětráme a vydezinfikujeme, nejlépe zapálením sirných knotů. Také můžeme vybílit stěny a strop vápenným mlékem. Kořenovou zeleninu ve sklepě ukládáme do pyramid nebo hromad, případně je dáváme do beden s pískem nebo rašelinou. Zelné hlávky ukládáme do dřevěných polic nebo beden.

Při uskladnění zeleniny ve sklepě, musíme po celou dobu umožnit výměnu vzduchu, hlídat optimální teplotu a vzdušnou vlhkost. To nám umožňují větrací mřížky nebo okénka. Často větráme, v silných mrazech sklep uzavřeme. Optimální teplota ve sklepě by měla být 1 až 4 °C. Relativní vlhkost vzduchu by měla být asi 90%. Pokud máme nízkou vlhkost vzduchu, vyplatí se zeleninu dát do perforovaných polyetylénových sáčků, zelenina nevadne a zůstane déle svěží.

Uskladnění zeleniny na zimu

Uskladnění zeleniny na zimu







  • Jak přilákat ptáky do zahrady Pokud chcete přilákat ptáky do zahrady, můžete vyzkoušet několik jednoduchých a účinných metod. Potrava, voda, úkryt Poskytněte jim potravu, zejména v zimě. Instalujte ptačí krmítko nebo rovnou několik krmítek umístěných ve strategických částech zahrady. Naplňte je semeny, ořechy, ovocem nebo sušeným hmyzem. Vybírejte potravu, která je přitažlivá pro různé druhy ptáků...
  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – DUBEN Práce ve skleníku a pařeništi v dubnu Za teplého počasí je třeba dostatečně větrat skleníky a fóliovníky. Platí to zejména pro hlávkový salát a kedlubny. Koncem dubna můžeme do malých skleníků a fóliovníků vysazovat okurky a rajčata. Sázíme je po hlávkovém salátu, který v tuto dobu postupně sklízíme. Lilek vejcoplodý pěstujeme..
  • Jak umístit zeleninu ve skleníku? Nejčastěji se ve skleníku pěstuje paprika, okurky, rajčata, brzy na jaře listový salát. Bohužel každá zelenina má jiné nároky na podmínky. Např. rajčata potřebují suchý vzduch a nižší teploty, na rozdíl od paprik, které snesou vlhko a velké teplo. Z tohoto důvodu je potřeba ve skleníku pěstovat jen druhy zeleniny se..
  • Jak pěstovat okurky Okurky vysazujeme ve vzdálenosti 20 cm, 2 až 3 naklíčená semena do jednoho hnízda. Používáme odrůdy odolné proti plísni okurkové. Místo se semeny přikryjeme bílou netkanou textilií, kterou odděláme, až rostliny vytvoří první pravý lístek. Také můžeme záhon přikrýt černou netkanou textilií, udělat otvory a sazenice vysázet na tuto fólii...