Červená řepa
Červená řepa (Beta vulgaris rubra) patří mezi léčivé rostliny. Pochází ze Středomoří a byla oblíbená již ve staré Řecku a Římě.
Léčebné účinky má čerstvá šťáv z bulvy, celá bulva, ale také se používá nať jako zelenina, listy můžeme přidávat do salátů.
Co obsahuje červená řepa
Jsou to zejména vitamíny skupiny B: kyselina listová, vitamíny A a C, rudé barvivo betain a minerály. Nejvíce červená řepa obsahuje draslíku, který je prospěšný pro srdce, dále vápník, hořčík, železo, křemík, zinek, sodík a selen.
![Červená řepa Červená řepa](https://zmagazin.cz/wp-content/uploads/2019/12/repa.jpg)
Červená řepa
Účinky červené řepy
Červená řepa má omlazující a protizánětlivé účinky, podporuje tvorbu červených krvinek. Křemík zase pomáhá vlasům, cévám, kostem, pokožce a nehtům. Šťáva funguje jako antioxidant, protirevmatické a protisklerotická. Pomáhá také při nedostatku železa. Ženám ulevuje při menstruačních a klimakterických potížích.
Nejvíce účinných látek má řepa syrová nebo z ní vylisovaná šťáva, ale v zimě je dobrá také kvašená a tepelně upravená.
- Problémy při pěstování ředkviček Při pěstování ředkviček se mohou vyskytnout problémy, které komplikují jejich růst. Zde je seznam nejčastějších problémů při pěstování ředkviček a jak se s nimi vypořádat. Špatné vzcházení a pomalý růst Pokud ředkvičky nevzejdou, může to být způsobeno různými faktory, včetně hloubky zasazení semen, hustoty výsevu nebo nedostatečného světla a tepla. Při..
- Pěstování keříčkových fazolí Keříčkové fazole Od poloviny května a v červnu postupně vysejeme na dvakrát keříčkové fazole. Budeme je tak sklízet postupně. Dáváme přednost odrůdám s krátkou dobou vývoje. Keříčkové fazole, které jsme vyseli v květnu, přihnojíme začátkem června dusíkatým hnojivem. Hnojivovou zálivku lijeme mezi řádky, abychom nepopálily listy rostlin. Rostliny nakonec ještě opláchneme sprchou čisté..
- Druhy salátů a jejich pěstování Salát patří k velmi oblíbeným zeleninám. Mají krátkou vegetační dobu, a proto jsou ideální jako předplodina, meziplodina nebo plodina stálá. Saláty se často rychlí. Obsahují cenné vitamíny, především skupiny B, C E, PP, provitamín A a minerální látky. Hlávkový salát Odrůd hlávkového salátu existuje více jak sto druhů, lze je rozdělit..
- Jarní košťálová zelenina Z jarních košťálovin se v zahradách tradičně pěstují kedlubny, zelí, kapusta, brokolice a květák. Nároky na půdu Košťálová zelenina má na kvalitu půdy značné nároky. Nejlépe se jí daří na středně těžké, propustné, humusem a živinami bohaté půdě. Nejvyšší požadavky na živiny má květák, nejméně náročná je kapusta. Vysazování košťálové zeleniny K výsadbě..