Červená řepa



Červená řepa (Beta vulgaris rubra) patří mezi léčivé rostliny. Pochází ze Středomoří a byla oblíbená již ve staré Řecku a Římě.

Léčebné účinky má čerstvá šťáv z bulvy, celá bulva, ale také se používá nať jako zelenina, listy můžeme přidávat do salátů.

Co obsahuje červená řepa

Jsou to zejména vitamíny skupiny B: kyselina listová, vitamíny A a C, rudé barvivo betain a minerály. Nejvíce červená řepa obsahuje draslíku, který je prospěšný pro srdce, dále vápník, hořčík, železo, křemík, zinek, sodík a selen.

Červená řepa

Červená řepa

Účinky červené řepy

Červená řepa má omlazující a protizánětlivé účinky, podporuje tvorbu červených krvinek. Křemík zase pomáhá vlasům, cévám, kostem, pokožce a nehtům. Šťáva funguje jako antioxidant, protirevmatické a protisklerotická. Pomáhá také při nedostatku železa. Ženám ulevuje při menstruačních a klimakterických potížích.

Nejvíce účinných látek má řepa syrová nebo z ní vylisovaná šťáva, ale v zimě je dobrá také kvašená a tepelně upravená.





  • Problémy při pěstování petržele v zahradě nebo v pařeništi Petržel je ceněná bylina, která se hojně využívá v kuchyni pro svou charakteristickou chuť a vůni. Stejně jako u každé plodiny mohou i u pěstování petržele nastat různé problémy, které je třeba řešit. Pomalé klíčení semínek Petržel je známá pomalým klíčením, což může být frustrující pro zahrádkáře, kteří chtějí rychlé..
  • Alternativní způsoby pěstování zeleniny Pěstování zeleniny je stále populárnější, ale mnoho lidí má omezený prostor a zdroje. Alternativní způsoby pěstování zeleniny se stávají stále více oblíbenými jako řešení pro ty, kteří nemají tradiční zahrady. Květinová a zeleninová zahrada v jednom Jednou z možností je tzv. květinová zahrada. Tento způsob pěstování kombinuje květiny a zeleninu..
  • Tykev a její druhy Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová. Tykev cuketa Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto..
  • Recepty na vaření z brokolice Brokolice dušená s masem 60 dkg brokolice 40 dkg vepřové plece Olej, sůl, pepř 1 cibule 1 stroužek česneku 5 lžic rajčatového kečupu 2 vejce uvařená natvrdo Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na kostky. Za stálého míchání je opečeme na oleji, vyjmeme, pak na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a vmícháme..